Menstruatieverlof: taboedoorbrekend of anti-emanciperend?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De deelnemende bedrijven Culture Machine en Gozoop in India beweren met een ongesteldheidsverlof taboes rondom menstruatie te doorbreken, dat meldt de Guardian. Volgens de initiatiefnemers is het in India voor vrouwelijke medewerkers moeilijk en ongemakkelijk om over ongesteldheid te praten met leidinggevenden. Met een standaard verlofdag zijn dat soort ongemakkelijke gesprekken niet meer nodig.

In Indonesië moeten vrouwen bloed laten zien aan hun leidinggevende

Volgens Gynacoloog Dr. Anita Nayar uit India is het menstruatieverlof juist een achteruitgang. Ze vertelt aan de Britse krant dat vrouwen zonder schaamte moeten kunnen aangeven dat ze een vrije dag nodig hebben. Volgens haar maakt een automatisch beleid praten over ongesteldheid alleen maar moeilijker. “Ik wil liever dat een vrouw verlof kan vragen wanneer haar menstruatie pijnlijk is. Dat zou pas echt taboedoorbrekend zijn.” 

Ook in de andere Aziatische landen zijn de ongesteldheidsdagen niet zonder kritiek. Veel vrouwen in Zuid-Korea zijn niet op de hoogte van de wet, waardoor bijna niemand er gebruik van maakt. En volgens de Volkskrant moeten vrouwen in Indonesië ‘bewijs’ hebben voor hun ongesteldheid, oftewel bloed laten zien aan een leidinggevende, met als gevolg dat niemand de dagen opneemt.

Menstruatieverlof in Nederland

In april van dit jaar probeerde Peter de Vroed menstruatieverlof op de politieke agenda in Nederland te krijgen. Ook dat leverde wisselende reacties op.

Als zwangerschap nu al een probleem is, is elke maand vier dagen bankdienst dat zeker

Columnist Hadjar Benmiloud reageerde in haar column in de OneWorld magazine van juni 2017:  “Als menstruatieverlof er komt, veroorzaakt dat een onwenselijke sociale controle jegens vrouwen en hun hormonen. Elk signaal van stress maakt een vrouw dan verdacht van ‘emotionele zwakte’ nadat we het vrouwenlichaam collectief als ‘minder’ hebben bestempeld. En waar komen ‘mindere’ werknemers terecht? Helemaal nergens. Als zwangerschap nu al een probleem is, is elke maand vier dagen bankdienst dat zeker.” 

[[nid:52175]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons