Achtergrond

Mensenrechtenschendingen Syrië sinds 2014 in kaart gebracht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het overzicht biedt steun voor advocaten en burgerjournalisten die zich inzetten tegen het geweld in Syrië. De activisten achter het initiatief The Syrian Archive hopen dat het beeldmateriaal als bewijs kan dienen in toekomstige rechtszaken.

Het bewijsmateriaal bestaat meestal uit foto’s en video’s en kan verloren gaan op het internet. De activisten willen dat tegengegaan door de informatie in een beveiligde openbare server vast te leggen. Op deze manier dragen zij hun steentje bij om de geweld in het land te stoppen, doordat degene die verantwoordelijk zijn voor het schenden van de rechten van de mens vervolgd kunnen worden.

Schendingen door Syrische overheid

Met hun archief willen de activisten het grotere verhaal vertellen. ‘Als je het nieuws kijkt, zie je vaak één specifiek incident’, zegt Jeff Deutch tegen NOS. ‘Wij willen alle incidenten samenbrengen.’

De foto’s en video’s van schendingen worden voornamelijk verspreid via social media. De activisten verzamelen deze vervolgens, onderzoeken het beeldmateriaal op echtheid, zodat het bewaard blijft.

De Syrische overheid heeft tot nu toe de meeste mensenrechtenschendingen begaan, volgens Al-Khatib tegen NOS. Andere groepen die verantwoordelijk zijn voor veel doden, zijn IS, Rusland en de door de Verenigde Staten geleide coalitie. 

Bekijk hier de kaart van de mensenrechtenschendingen in Syrië.

Hoofdfoto via Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons