Achtergrond

Mensenrechtenactivisten beschermd door Panic Button app

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De nieuwe Panic Button app van Amnesty International is sinds vanochtend live. Nog niet te vinden in de app-stores, maar de bètaversie is wel te verkrijgen via de Panic Button website.  “Voor mensenrechtenactivisten in bepaalde landen is het nodig om snel anderen op de hoogte te kunnen stellen van als ze in een gevaarlijke situatie terecht komen. De eerste uren zijn van groot belang en kunnen iemands leven redden.”

Voorgeprogrammeerd sms’je
“Om snel hulp in te schakelen, heb je een snel systeem nodig”, legt Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty International, uit. En de Panic Button app voldoet aan deze eis. Door een paar keer op de aan/uit-knop van je telefoon te klikken, wordt er een sms’je met tekst en locatiegegevens naar drie vooraf ingestelde contacten verstuurd. Wat er precies in het voorgeprogrammeerde sms’je staat, kun je zelf instellen. Bijvoorbeeld “Help, ik word ontvoerd”, maar ook “Wis de bestanden op mijn computer” als je bijvoorbeeld als journalist actief bent. De contacten naar wie het berichtje uitgaat, kunnen dan vervolgens actie ondernemen.

Vermomde app
“Het verschil tussen de Panic Button app van Amnesty International en andere Panic Button apps is dat onze app vermomd op je telefoon staat, bijvoorbeeld als nieuwsapp, en dat de uitgaande sms’jes niet te traceren zijn”, vertelt Affolter. “Zo kunnen autoriteiten de app niet verwijderen en kan niemand het uitgaande sms’je lezen of achterhalen naar welke personen het berichtje verstuurd is. In sommige landen is zo’n veilig systeem echt nodig voor kwetsbare mensenrechtenactivisten en journalisten.”

De Panic Button app wordt momenteel in meerdere landen getest door Amnesty International en is daarom alleen nog als bètaversie via de website te verkrijgen. “Zodra de app naar ons idee veilig en stabiel genoeg is, zal Panic Button natuurlijk ook gewoon te downloaden zijn via app-stores.”

Wil je meer weten over de app of de bètaversie van de app downloaden? Kijk dan even op de website van Panic Button.

Bron beeld: Steve Kaiser en Amnesty Livewire

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons