“Mensen willen niet te veel weggeven”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een jaar lang leven van ruilhandel en zo min mogelijk geld uitgeven. Dat probeerde fotograaf en collectioneur Pet van de Luijtgaarden (37) het afgelopen jaar. Dat is niet gelukt, erkent hij nu.
Niet echt, althans. “De meeste dingen heb ik uiteindelijk moeten kopen. Ergens was het ook wel gedoemd om te mislukken, omdat er te weinig mensen zijn die ervoor open staan.”

Heitje voor karweitje?
Volgens Pet is het leven van ruilen in de praktijk te lastig én vermoeiend. “Ik wil graag diensten ruilen, maar mensen hebben snel het gevoel  dat ze te veel weggeven. Dan belde ik met zo'n miep van de woningbouwvereniging met een voorstel om mijn huur te ruilen tegen een dienst, maar die had dan geen idee wat ik bedoelde. Geld is makkelijker, blijkbaar.”
Desondanks heeft Pet wel een paar succesverhalen. De grote dingen, zoals gas, water en licht, dat lukte helaas niet. Maar de ruilbeurs ‘Ruilen met Robinson’ die hij in de zomer van 2013 organiseerde, daar is hij trots op. “Drieduizend bezoekers. Da’s duizend minder dan gehoopt, maar nog steeds heel veel.” Ook kon hij diensten ruilen met mensen die meehielpen bij het opbouwen van de ruilbeurs of het inrichten van de caravans. “Een jongen heeft een Rietveldstoel voor mij gelast, in ruil daarvoor heb ik foto's voor zijn website gemaakt. En ik had een busje nodig en dat wilde ik ruilen voor iets, maar dat lukte voor geen meter. Uiteindelijk bleek dat de eigenaar van dat verhuurbedrijf wel van vissen hield. Ik had nog een mooie aquarium staan. Dat heb ik geruild voor de huur van een busje voor een middag. Da's toch weer 100, 150 euro.”

Tips voor mensen die willen ruilen

– Bouw een relatie op. – Ruilen lukt alleen als je mensen kent en als ze naar je willen luisteren.
-Verdiep je in de behoeften van een ander. – Vraag wat mensen leuk vinden, waar ze behoefte aan hebben. Uit zichzelf zeggen mensen dat niet snel.
-Wees creatief. – Je kunt ook tijd en arbeid ruilen, niet alleen spullen.

Een dieptepunt was toen er dit voorjaar werd ingebroken in zijn nieuwe atelier, en de dieven ervandoor gingen met alle elektronica en overige spullen van waarde. De knuffels en de caravans voor zijn nieuwste project hebben ze niet meegenomen. “Ik heb nieuwe spullen gekocht, allemaal goedkope troep, zodat het minder erg is als het wordt gejat.”

Caravan
Ook al is het radicaal leven van ruilen niet zo voorspoedig verlopen als gehoopt, toch geeft Pet de moed niet op. “Ik ben erachter gekomen dat ik de creatieve invulling leuker vind dan het ruilen zelf. Dingen maken, samen met anderen. Mensen die kwamen ruilen op de ruilbeurs, die kwamen puur en alleen voor het ruilen. Terwijl ik kunst en ruilen wilde samenbrengen, maar dat werkte verwarrend. Nu ga ik door met kunstprojecten, waarvoor ik verzamelingen aanleg.”
Het liefste wil hij nog steeds zijn huis permanent ruilen voor een andere woonplek, zoals een stel caravans. “Drie stuks of zo. Eén om te slapen, één om te werken en één om te ontspannen. Het voordeel is dat je geen geld kwijt bent aan huur. Ik ben nog wel op zoek naar goedkope staplekken. Misschien wil iemand staplekken ruilen tegen iets?”
Zijn vriendin vindt het wel fijn dat Pets poging om te leven van ruilhandel voorbij is. Sterker nog, Pet zegt dat ze nooit zo'n voorstander is geweest van zijn plannen. “Ze vond het te veel gedoe. En het is ook niet altijd handig met een baby, daar moet je gewoon luiers en eten voor kopen. Ruilen bij de kassa van de Albert Heijn lukt niet echt.”

Na de ruilbeurs heeft Pet zich toegelegd op het verzamelen van caravans die hij inricht met verzamelingen, waarmee hij door het land trekt en op festivals staat. Op Oerol was zijn caravan met knuffels een groot succes. “Mensen associëren het met een ballenbak, daar houdt iedereen van.” 

Kledingcirkel
Inmiddels bouwt Pet aan een kledingcirkel van 1,5 kilometer rondom het Kröller-Müller museum. Die bestaat uit kledingstukken ontworpen door kunstenaars en ontwerpers. In zijn atelier hangen al kledingrekken vol met rood-roze kleren. “Dat contrasteert het beste met alle groen in de natuur”. Wij wil laten zien hoeveel kledingstukken een vrouw gemiddeld in haar leven koopt, namelijk 1400 stuks. “Er wil ook een school meedoen, dan mogen de leerlingen kleren ontwerpen en die ertussen hangen. Da's toch leuk?”

Voor volgend jaar gaat hij op stap met de Tour d'Artistique, als artistieke tegenhanger van de Tour de France. “We gaan dan met de caravans langs de route van de Tour rijden. Wel een dag van te voren hoor, anders dan houden we de boel alleen maar op.”

Foto’s: Pet van de Luijtgaarden

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons