Meldpunt loverboys volgend jaar van start

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Loverboys, charmante jongens die met gladde praatjes en dure cadeaus kwetsbare meisjes aan zich binden en na verloop van tijd dwingen tot betaald seks. Er is veel over gediscussieerd en gedebatteerd, maar het probleem is er niet minder op geworden. Integendeel enkele honderden tot duizend meisjes worden jaarlijks slachtoffer van deze mensenhandelaren. En dit digitale tijdperk heeft hun werk alleen maar vergemakkelijkt. WATCH Nederland, een samenwerkingsverband tussen Terre des Hommes en Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en stichting Fier (gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers van loverboys), moet ervoor zorgen dat de problematiek bij de wortels aangepakt en uitgeroeid wordt. “Wij willen de handel van loverboys kapotmaken”, zegt Gideon van Aartsen, projectleider bij Terre des Hommes.

De ronselpraktijken van loverboys zijn met de tijd meegegaan. Waar ze vroeger vooral bij scholen en jeugdinstellingen te vinden waren, struinen ze nu het wereldwijde web af naar mogelijke slachtoffers. En dit komt ze goed uit, want naast het ronselen kunnen ze ook gebruik maken van de mogelijkheden van internet om de meisjes aan te bieden. Op websites voor prostituees worden deze minderjarige meisjes aangeboden. Vaak voor een paar tientjes. Volgens Van Aartsen kun je het slachtoffer van een loverboy snel herkennen. Er wordt gezegd dat ze alles doen, er is geen condoom vereist en ze is de hele dag of alleen ’s avonds beschikbaar. “In dat geval weet je bijna honderd procent zeker dat het hier om een loverboy gaat. Een echte prostituee is niet 24 uur per dag beschikbaar bijvoorbeeld”, licht de projectleider toe.

Wat het digitale tijdperk ook met zich meebrengt is dat potentiële slachtoffers makkelijk te chanteren zijn. Eén naaktfoto of een video waar het meisje naakt opstaat, maakt haar chantabel. “Vroeger moest er moeite gedaan worden om het slachtoffer verliefd te laten worden. Tegenwoordig is sexting voldoende." Sexting staat voor het digitaal rondsturen van naaktfoto’s of seksueel getinte teksten. Ook wordt er eerder geweld gebruikt.

Nog een verschuiving, constateert Van Aartsen, is de keuze van autochtone meisjes naar meisjes uit schaamte culturen. “Loverboys weten dat meisjes uit de moslimgemeenschap eerder zullen zwijgen dan autochtone meisjes, omdat de consequenties drastischer zijn.” Zo kan een meisje geen huwelijkspartner vinden, ze kan verstoten worden uit de gemeenschap of zelf de schuld krijgen van wat haar is overkomen.

Met WATCH Nederland wil Terre des Hommes en CKM loverboys en hun klanten opsporen door middel van nepprofielen. Van loverboys wordt een dossier gemaakt en klanten worden gewaarschuwd om niet met minderjarige meisjes seks te hebben. Er is een digitale tool die de profielen op websites voor prostituees scant en filtert op woorden die eventueel op profielen van slachtoffers van loverboys kunnen voorkomen. Hiermee worden de slachtoffers opgespoord. Terre des Hommes is nu begonnen met een campagne om de loverboy problematiek onder de aandacht te brengen. Het Meldpunt WATCH Nederland wordt in januari 2017 officieel gelanceerd. Hier kan iedereen die zich zorgen maakt over een minderjarige dat mogelijk slachtoffer is geworden van een loverboy zich melden.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking tussen OneWorld en Terre des Hommes.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons