Achtergrond, Fotoreportage

Meer vrouw op straat

Vanochtend kwamen in elf Nederlandse steden vrouwen bij elkaar om vrouwennamen toe te voegen aan het door mannen gedomineerde straatbeeld. In Amsterdam werd Ferdinand Bol vervangen door Mies Bouwman en heet het Rokin nu de Beyoncé Boulevard.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Amsterdam is maar liefst 88 procent van de straten met een mensennaam vernoemd naar een man. Slechts 12 procent is naar een vrouw vernoemd. Dikwijls is dat dan nog ‘de vrouw van’ of een godin. Vrouwelijke wetenschappers of politici zijn op één hand te tellen. Dat moet anders, vindt de feministische actiegroep De Bovengrondse.

Er werd daarom een lijst samengesteld met vrouwen van verschillende leeftijden, klassen, kleuren en achtergronden, uit verschillende tijdperken. Uiteindelijk koos De Bovengrondse twaalf vrouwen die wat hun betreft een straatnaam verdienen. Daarbij werd gekeken naar verschillende takken waarin de vrouwen actief waren: kunst, sport, wetenschap, emancipatie en popcultuur. Er is bewust gekeken naar anti-kolonialisme en antiracisme, en naar de betekenis die de vrouwen hebben gehad voor de vrouwenbeweging in hun tijd.

Het zou jammer zijn als er in nieuwe wijken de zoveelste man komt te hangen, terwijl er talloze belangrijke vrouwennamen bestaan om uit te kiezen

Feminisme kent geen tijd

Beeld: Judith Tielemans
Om kwart voor zes ‘s ochtends staat de groep vrouwen klaar op de Amsterdamse Dam. Gewapend met stickers en geplastificeerde borden beginnen ze aan de actie. Het Rokin wordt aangepast tot de Beyoncé Boulevard, de Dam naar Dame. Daarna splitst de groep zich om zo veel mogelijk delen van de stad aan te pakken.

Volgens Santi van den Toorn, een van de oprichters van De Bovengrondse, is het belangrijk om het straatbeeld representatiever te maken. Toch is de actie meer gericht op het bieden van een alternatief dan het daadwerkelijk veranderen van de straatnamen. “We snappen dat het veel gedoe is om straatnamen aan te passen, daar zijn we ook niet op uit. De geschiedenis kun je immers niet aanpassen, maar het heden wel. Gemeentes zouden meer aandacht mogen besteden aan de representatie van het straatbeeld in de nieuwe wijken van de stad, zoals het Amsterdamse IJburg. Het zou jammer zijn als daar weer de zoveelste man komt te hangen, terwijl er talloze belangrijke vrouwennamen bestaan om uit te kiezen.”

Beeld: Judith Tielemans
Santi van den Toorn in Amsterdam-West.Beeld: Judith Tielemans
Via social media delen vrouwen in elf steden de actiecampagne.Beeld: Judith Tielemans
(v.l.n.r.) Femke Awater, Marthe de Win en Santi van den Toorn van De Bovengrondse.Beeld: Judith Tielemans
De PC Hooftstraat aangepast tot Serafina en Jansiestraat. (Moeder en dochter) Serafina en Jansie staan bekend om hun verzet tegen de slavernij.Beeld: Judith Tielemans
De Van Woustraat werd de Suze Groeneweg: vernoemd naar het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid.Beeld: Judith Tielemans
Ferdinand Bol maakt plaats voor presentatrice en programmamaker Mies Bouwman.Beeld: Santi van den Toorn
Beeld: Judith Tielemans

Waarom vrouwen meer straatnamen verdienen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons