Er werd daarom een lijst samengesteld met vrouwen van verschillende leeftijden, klassen, kleuren en achtergronden, uit verschillende tijdperken. Uiteindelijk koos De Bovengrondse twaalf vrouwen die wat hun betreft een straatnaam verdienen. Daarbij werd gekeken naar verschillende takken waarin de vrouwen actief waren: kunst, sport, wetenschap, emancipatie en popcultuur. Er is bewust gekeken naar anti-kolonialisme en antiracisme, en naar de betekenis die de vrouwen hebben gehad voor de vrouwenbeweging in hun tijd.
“Het zou jammer zijn als er in nieuwe wijken de zoveelste man komt te hangen, terwijl er talloze belangrijke vrouwennamen bestaan om uit te kiezen
Feminisme kent geen tijd

Volgens Santi van den Toorn, een van de oprichters van De Bovengrondse, is het belangrijk om het straatbeeld representatiever te maken. Toch is de actie meer gericht op het bieden van een alternatief dan het daadwerkelijk veranderen van de straatnamen. “We snappen dat het veel gedoe is om straatnamen aan te passen, daar zijn we ook niet op uit. De geschiedenis kun je immers niet aanpassen, maar het heden wel. Gemeentes zouden meer aandacht mogen besteden aan de representatie van het straatbeeld in de nieuwe wijken van de stad, zoals het Amsterdamse IJburg. Het zou jammer zijn als daar weer de zoveelste man komt te hangen, terwijl er talloze belangrijke vrouwennamen bestaan om uit te kiezen.”








Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand