Meer ontwikkelingsprojecten voor Afghanen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De verklaring was van tevoren doorgenomen met onder andere de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en maatschappelijke organisaties, en is tijdens de top nog summier aangepast. "Zo werkt dat met conferenties, op de dag zelf kunnen de aanwezigen nog wel hun eventuele bezwaar kenbaar maken", verklaart een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij vindt het logisch dat er maar een Afghaanse maatschappelijke organisatie aanwezig was. "De regering was hoofdrolspeler op de top, die vertegenwoordigt het Afghaanse volk."

Nieuw geluid
Op de top was vergeleken met de vorige toppen over Afghanistan een nieuw geluid te horen. De ‘war on terror’ is voorbij, zo zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.  De focus van de Verenigde Staten is niet meer eenzijdig gericht op het uitschakelen van terroristen, maar ook op economie, mensenrechten en ‘good governance’. Amerika zoekt hiervoor nadrukkelijk de hulp van de regio: Iran en Pakistan waren ook uitgenodigd. Dit werd aan alle kanten toegejuicht. Of Iran en Pakistan mee gaan werken is echter nog de vraag.

Vrouwen slechter af in Afghaanse wet

De Afghaanse president Hamid Karzai is tijdens de Afghanistan-top in Den Haag onder druk gezet om een nieuwe, zeer vrouwonvriendelijke wet te schrappen. De wet legaliseert onder meer de verkrachting van vrouwen door hun echtgenoot. De nieuwe wet beperkt ook de bewegingsvrijheid van vrouwen dramatisch. Zo mogen vrouwen alleen maar werk zoeken als hun man daar toestemming voor geeft. Het volgen van onderwijs of het bezoeken van een dokter moet goedgekeurd worden door de echtgenoot.

Bron: De Telegraaf 

Strategie
De vier ‘Amerikaanse’ elementen veiligheid, economie, mensenrechten en overheidsopbouw zijn ook terug te vinden in de slotverklaring. Waar de enige civiele vertegenwoordiging ACBAR de international gemeenschap vraagt om een kritischer houding ten aanzien van de regering, legt de slotverklaring juist een grote nadruk op de rol van de Afghaanse overheid als bepaler van de strategie.

ACBAR vindt ook dat de Afghaanse inspraak moet groeien – en niet alleen op papier- , maar waarschuwt dat democratische principes ‘niet mogen worden weg onderhandeld door de regering of de internationale gemeenschap onder het mom van vrede en veiligheid’.

Armer geworden
Haar ervaringen uit het verleden spreken blijkbaar tegen een ‘carte blanche’ voor de volgens vele burgers corrupte regering. Ook de Verenigde Naties zeggen dat ‘middelen effectiever benut moeten worden’. De gemiddelde Afghaan is sinds de Amerikaanse invasie alleen maar armer geworden.
ACBAR, die op de conferentie de stem van alle Afghaanse ngo’s was, vraagt om gerechtigheid, met respect voor de Afghaanse grondwet. Ze strijdt voor echte democratie. ‘Persvrijheid moet worden gewaarborgd in aanloop naar de verkiezingen’, zo zegt hun verklaring.
afghaans vrouwenhuis
Doekje voor bloeden
Gender Concerns International is blij met de resultaten van de conferentie, ook al mocht ze er niet bij aanwezig zijn. "We zijn heel blij met de opmerking in de slotverklaring dat de inspanningen om vrouwen meer te betrekken bij opbouwprogramma’s", zegt directeur Sabra Bano. Janny Beekman oprichtster van Stichting Nahid, dat een vrouwenhuis heeft in Kaboel, noemt dit een doekje voor het bloeden. "De Verenigde Naties hebben in resolutie 1325 vastgelegd dat meisjes en vrouwen in conflictsituaties bescherming moeten krijgen. Dat iedereen die hen geweld aandoet, vervolgd dient te worden. Tijdens deze top is dit niet aan bod gekomen", zegt zij over de telefoon vanuit Kaboel.

Gender Concerns International zal de rol van Afghaanse vrouwen verder bespreken op hun eigen top in juni in Kaboel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons