Achtergrond

Meer milieuactivisten vermoord

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mensen die opkomen voor het milieu en landrechten zijn hun leven niet zeker, zo blijkt uit het rapport Deadly Environment dat gisteren werd uitgebracht door milieuorganisatie Global Witness. Tussen 2002 en 2013 zijn er 908 activisten gedood in 35 verschillende landen. Slechts tien mensen zijn vervolgd.

Het sterftecijfer onder milieuactivisten is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2012 werden er 147 mensen gedood die zich inzetten voor de bescherming van het milieu en landrechten. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2002, toen er 51 mensen gedood werden. Volgens het rapport worden er al vier jaar lang gemiddeld twee mensen per week vermoord door conflicten over land of milieu.
[[{“fid”:”25473″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Deadly Environment”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Vermoorde mensen die zich inzetten voor milieu en landrechten”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Vermoorde milieuactivisten van 2002 tot en met 2013

Hoewel de teller voor 2013 in het rapport op 95 doden staat, ligt dit aantal waarschijnlijk hoger. Global Witness heeft geen volledige data kunnen gebruiken voor dit jaar. De organisatie gaat er sowieso vanuit dat er meer doden zijn gevallen dan ze in dit rapport weer konden geven, omdat het verkrijgen van betrouwbare data moeilijk is.

Het hoogste aantal doden viel in Brazilië: daar zijn 448 mensen vermoord. De meeste doden vielen door conflicten over land en ontbossing, met name in het Amazonegebied. Landeigenaren zijn in Brazilië veel machtiger dan bijvoorbeeld inheemse gemeenschappen en boeren die al decennia op een stuk land leven. Zij worden vaak het slachtoffer van commerciële en industriële ontwikkeling, bijvoorbeeld wanneer de Amazonewouden plaats maken voor soja plantages.

Lees hier het rapport

Beeld: Global Witness

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons