Meer kindbruiden door oorlog en natuurrampen, waarschuwt Mabel van Oranje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Veel families die in nood zitten door oorlog of natuurramp, kiezen ervoor hun dochters uit te huwelijken, vaak aan oudere mannen. Ouders geloven dat dit de enige manier is om jonge meisjes te beschermen. Het effect kan echter verwoestend zijn, schrijft Mabel van Oranje namens campagneorganisatie Girls not Brides, een netwerk van 5o0 organisaties die een einde willen maken aan kindhuwelijken. Meisjes worden mishandeld, gedwongen om kinderen te krijgen terwijl ze zelf nog kind zijn en gaan niet meer naar school. 

In het vooroorlogse Syrië was 13% van de meisjes getrouwd voor hun achttiende. In de Syrische vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon is dat percentage inmiddels verdubbeld. In Bangladesh neemt het aantal kindhuwelijken toe onder invloed van de dreiging van overstromingen. Ook in Nepal zijn er tekenen dat sinds de aardbeving ouders hun dochters jonger laten trouwen. In het merendeel van deze gevallen geloven de ouders dat ze handelen in het belang van hun dochters. In werkelijkheid bereiken ze het tegenovergestelde.

In 2050 zullen
1,2 miljard vrouwen getrouwd zijn
voor hun 18e

Zo’n 720 miljoen vrouwen over de hele wereld zijn getrouwd toen ze nog een meisje waren. Tenzij we nu actie ondernemen, zal dit aantal stijgen tot 1,2 miljard in 2050. Te lang was praten over kindhuwelijken een taboe, maar volgens Van Oranje is een belangrijke stap in de goede richting dat in de Werelddoelen is opgenomen dat hier een eind aan gemaakt moet worden.

Ze roept wereldleiders op om hun beloften om te zetten in actie. Want het is mogelijk om kindhuwelijken in één generatie te stoppen. Meisjes die trouwen na hun achttiende zorgen ervoor dat hun dochters ook geen kindbruiden worden.

Lees het volledige artikel op de website van World Economic Forum. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons