Meer belasting, minder afhankelijk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ontwikkelingslanden halen steeds meer belasting op in eigen land. Daardoor is hun afhankelijkheid van donorgeld snel aan het afnemen. Dat blijkt uit een rapport van ActionAid, dat onlangs verscheen. Tekst: Mirjam Vossen; Beeld links: Marc Chilvers, ActionAid Zo’n tien jaar geleden leverde ontwikkelingshulp nog ruim de helft van het overheidsbudget van ontwikkelingslanden. Inmiddels is dat minder…

ActionAidOntwikkelingslanden halen steeds meer belasting op in eigen land. Daardoor is hun afhankelijkheid van donorgeld snel aan het afnemen. Dat blijkt uit een rapport van ActionAid, dat onlangs verscheen.

Tekst: Mirjam Vossen; Beeld links: Marc Chilvers, ActionAid

Zo’n tien jaar geleden leverde ontwikkelingshulp nog ruim de helft van het overheidsbudget van ontwikkelingslanden. Inmiddels is dat minder dan een derde. De verminderde afhankelijkheid komt volgens Action Aid doordat landen steeds meer belasting heffen, vooral bij grotere bedrijven. Ook economische groei droeg bij aan het succes.

‘Hulpafhankelijkheid’ van ontwikkelingslanden is een probleem, zegt ActionAid: wanneer overheden relatief veel ontwikkelingshulp krijgen, dan luisteren ze vooral naar de wens van donoren, in plaats van de eigen bevolking. De verminderde afhankelijkheid van donorgeld is daarom goed nieuws.

Maar in praktijk kan er volgens ActionAid nog veel verbeteren: overheden gebruiken hun extra inkomsten nog onvoldoende voor armoedebestrijding. Bovendien zouden ze veel méér belastinggeld kunnen ophalen. Bijvoorbeeld wanneer Westerse landen een einde maken aan belastingparadijzen, die bedrijven in staat stelt om belastingplichten in ontwikkelingslanden te ontlopen.

BelastingparadijsHet onderzoek van ActionAid gaat over ontwikkelingshulp door overheden, en richt zich niet op hulp door maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven. De bevindingen passen echter in een trend die ook maatschappelijke organisaties voelbaar is: het belang van geld doneren voor projecten neemt relatief gezien af. Daarentegen groeit het belang van kennisoverdracht en lokale lobby en fondswerving, onder meer om de eigen overheid op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. ActionAid benadrukt echter dat ontwikkelingssamenwerking voorlopig hard nodig blijft om armoede en ongelijkheid te bestrijden.

Kijk hier op de campagnewebsite van ActionAid over ‘Belastingparadijs Nederland’

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons