‘Media medeverantwoordelijk voor geweld Zuid-Afrika’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het Media Monitoring Project heeft op 29 mei een aanklacht ingediend tegen de Daily Sun bij de Zuidafrikaanse persombudsman wegens discriminatie. De krant spreekt continu over aliens als het over buitenlanders gaat en kopte zelfs 'War on aliens' in de berichtgeving over het geweld tegen buitenlanders. 

Afrika vierde zondag 25 mei Afrikadag, deze dag waarop de stichting van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid in 1963 word gevierd, had dit keer een wrange bijsmaak door het geweld tegen Zimbabwanen, Mozambikanen en andere buitenlandse immigranten in Zuid-Afrika. Het dodental van dit xenofobische geweld is inmiddels opgelopen tot vijftig. Duizenden Mozambikanen en Zimbabwanen hebben het 'Slaughter House' zoals Zuid-Afrika nu even bekendstaat, ontvlucht.

  

Zuid Afrika krant
Foto: CC

"De kranten schrijven altijd, 'het is de schuld van de buitenlanders, buitenlanders zijn criminelen en ze verkrachten onze vrouwen'. Daarom vallen ze ons nu aan en pakken ze onze bezittingen af," zei de Mozambikaan Solomon Chibebe tegen The Sunday Independent. "Waar ter wereld noemen kranten buitenlanders 'aliens' in hun koppen en zijn de media er als de kippen bij om verhalen te publiceren over criminele buitenlanders zonder deze beschuldigingen goed te controleren?" zei een andere immigrant die liever anoniem wil blijven tegen de site Bizcommunity.com.

 

Hetze
De gevoelens van deze migranten worden bevestigd door Media Monitoring Project (MMP). "Sommige media maken zich inderdaad schuldig aan een hetze tegen buitenlanders door de stereotypen waarmee zij buitenlanders omschrijven," zei William Bird, de algemeen directeur van MMP een Zuid-Afrikaanse organisatie die de media in Zuidelijk Afrika op de voet volgt, desgevraagd tegen Bizcommunity.

 

Op verzoek van CSVR, een Zuid-Afrikaans onderzoeksinstituut naar geweld en verzoening, heeft het Media Monitoring Project acht jaar lang de media gevolgd op racisme. Uit dit onderzoek concludeerde MMP dat ondanks het beëindigen van de apartheid de interesse van Zuid-Afrikaanse media voor het thema ras en racisme niet is verdwenen. Voor de tegenstelling tussen blank en zwart Zuid-Afrika is de tegenstelling Zuid-Afrikanen versus buitenlanders in de plaats gekomen.

 

krantenAutodieven en drugssmokkelaars
Zuid-Afrikaanse media hebben de neiging om in stereotypen over buitenlanders te schrijven, schrijft het rapport. Ze zijn illegaal, crimineel, stelen de banen van Zuid-Afrikanen en zijn de overbrengers van ziektes als HIV. Mozambikanen zouden autodieven zijn en Nigerianen drugssmokkelaars. Ook hebben de media in hun berichtgeving over buitenlanders weinig oog voor de achtergrond waarom de buitenlanders in Zuid-Afrika zijn. Dat er vluchtelingen tussen de migranten zitten en dat het merendeel van de migranten legaal in Zuid-Afrika verblijft, blijft vaak onvermeld.

 

"Media die op een dergelijke wijze berichten, schenden de Zuid-Afrikaanse perscode en de grondwet," aldus Bird. Volgens hem is de situatie in Zuid-Afrika echter niet vergelijkbaar met Rwanda waar media opriepen tot geweld tegen de tutsi's. "Er zijn gelukkig ook veel kranten die wel genuanceerd over immigranten schrijven. In hun berichtgeving over het geweld tegen buitenlanders hebben zij duidelijk stelling genomen tegen het xenofobische geweld."

Dossier The Times over het geweld tegen buitenlanders in Zuid-Afrika

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons