Medailles Winterspelen gerecycled

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Teck Resources, een mijnbedrijf uit Vancouver, levert alle metalen voor de meer dan duizend medailles die op de Spelen uitgedeeld worden. “We zijn vereerd dat we de metalen mogen leveren voor de medailles, en ook dat die voor het eerst gerecyclede metalen bevatten uit afgedankte elektronica”, zegt Teck-baas Don Lindsay. “Op die manier dragen we bij aan de duurzame filosofie van de Olympische en Paralympische Spelen.”

Inheems tintje

De medailles van Vancouver zijn geïnspireerd op de Canadese golven en bergen en hebben dan ook een golvende vorm. Het ontwerp van de plakken is gebaseerd op een kunstwerk van de Canadese  kunstenares Corrine Hunt dat een orca voorstelt. Hunt heeft roots bij de Komoyue en Tlingit indianenstammen.

Milieurisico’s
Het terugwinnen van metalen uit e-waste is belangrijk omdat het de vraag naar schaarse metalen als goud en koper vermindert. De winning van metalen via mijnbouw is veelal verbonden met sociale en milieurisico’s.

In Europa neemt de hoeveelheid e-waste met drie tot vijf procent per jaar toe, bijna drie keer zo snel als de totale afvalstroom . Het grootste deel van de afgedankte elektrische en elektronische apparaten wordt niet ingezameld of gerecycled. Een deel van de Europese afgedankte apparatuur wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden. Daarnaast vinden er nog steeds illegale afvaltransporten plaats van Europa naar landen als Ghana, Nigeria en China. Deze landen missen de capaciteit om e-waste verantwoord en volledig te recyclen.

De gerecupereerde materialen zijn afkomstig van bijna zeven ton schakelborden, die onder meer afkomstig zijn van Umicore in België. De schakelborden werden in stukken gebroken, gesorteerd en verwarmd. Het hele proces werd ontwikkeld in samenspraak met het Canadese ministerie van leefmilieu en voldoet volgens Tack aan alle ecologische standaarden.

ewaste
E-waste. Foto: Wikipedia

 

 

Keerzijde van de medailleHet recyclen van de Olympische medailles is een primeur, zij het bescheiden: amper 1,52 procent van de twee kilogram goud, 0,12 procent van de bijna tweeduizend kilo zilver en iets meer dan 1 procent van de negenhonderd kilogram brons. De percentages van de hergebruikte metalen zijn dus nog minimaal en volgens Somo, dat onder meer onderzoek doet naar de schadelijke gevolgen van mijnbouw, kent de Olympische medaille nog steeds een keerzijde.

“De rest van de metalen van de medailles zijn grotendeels gewonnen met behulp van mijnbouw”, schrijft het onderzoeksbureau in een persbericht over de medailles. “Mijnbouwbedrijven nemen het veelal niet zo nauw met mensenrechten en milieunormen. Ook kan via recycling nooit volledig worden voldaan aan de toenemende vraag naar nieuwe grondstoffen voor de groeiende productie van elektronica. Ontwerpers kunnen het gebruik van giftige en schaarse metalen zo veel mogelijk voorkomen, en hun producten zo ontwerpen dat ze gemakkelijk gedemonteerd kunnen worden en de materialen hergebruikt.”

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons