Achtergrond

Massaal op de been voor de Filipijnen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederland zamelt vandaag geld in voor de Filipijnen. De inwoners van het getroffen land steken ondertussen de handen uit de mouwen en zetten massaal (buurt)acties op of vertrekken naar het rampgebied.

Het is inmiddels acht dagen geleden dat de orkaan Haiyan over de Filipijnen raasde. De Filipijnse autoriteiten vrezen voor meer dan tienduizend doden en er zijn minstens honderdduizenden mensen dakloos. Onder de slachtoffers zijn tien vermiste Nederlanders. Doordat de orkaan veel huizen verwoest heeft, is er een groot tekort aan medische zorg, voedsel, water en onderdak. Daarom is er vandaag een landelijke actiedag in Nederland om geld in te zamelen.

Rebellen
De eerste Nederlandse hulpgoederen zijn afgelopen zaterdag al aangekomen in de Filipijnse stad Cebu. Noord Cebu, Leyte en Samar zijn de zwaarst getroffen gebieden in de Filipijnen. Men heeft echter last van plunderingen, onder meer door de communistische rebellen van de Filipijnen: het Nieuwe Volksleger. Afgelopen zondag kondigde dit rebellenleger echter een staakt-het-vuren in de getroffen gebieden. De regering is daar blij mee, maar hoopt vooral dat de rebellen definitief hun wapens zullen neerleggen.

Familie
In Nederland houdt de half Nederlandse, half Filipijnse Kaline van Halder (39) de situatie nauwgezet in de gaten. Ze woont en werkt in Amsterdam, maar is geboren in het noorden van de Filipijnen. Om het jaar reist ze naar haar geboorteland om haar twee broers, zus en vele neven en nichtjes te bezoeken. De familie is erg close. “Toen ik mijn vriend voor het eerst meenam, wist hij niet wat hij meemaakte. Iedereen is zo lief voor elkaar en heel knuffelig. Alles voor je brothers en sisters.” De sterke familieband die de Filipijnen kenmerkt, helpt in tijden van een ramp als deze. Kaline’s familie is gelukkig ongedeerd, maar zet zich massaal in voor de slachtoffers van de orkaan. Ze kennen allemaal iemand die geraakt is of naasten heeft verloren. Vier kinderen van het dienstmeisje van de familie zijn nog altijd vermist.

Acties
Om de slachtoffers zo snel en goed mogelijk te helpen is de hele familie op de been. Zelf gaat Kaline al dagen “met de pet rond” bij collega’s en vrienden. Haar schoonzus Christine is CEO van de ontwikkelingsorganisatie Impact Foundation of the Philippines en is gisteren met haar zoon naar het rampgebied vertrokken. Ze houdt – zo veel mogelijk –  de situatie bij op Facebook. Kalines tante heeft een restaurantketen Mary Grace in Manila en heeft het afgelopen weekend alle opbrengsten door de verkoop van taarten en cakes gedoneerd aan de stichting. Kalines neefje Leon doceert aan een bekende universiteit in Manila heeft via deze onderwijsinstelling een actie opgezet om hulpgoederen in te pakken. En in Amerika wist een ander zusje nog een benefietconcert te organiseren. “Filipinos hebben alles voor elkaar over. Zeker wanneer er zo’n ramp gebeurt zie je hoe sterk de band is. Daardoor worden mensen nu ook sneller geholpen.”

 

Foto: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons