De wens van Geert Wilders om het aantal Marokkanen in Nederland te beperken, is in Marokko zelf geen nieuws. Vrijwel geen enkele krant of televisiezender heeft er de afgelopen dagen aandacht aan besteed. Ook op sociale media zijn de uitspraken van de PVV-politicus geen issue. Zelfs Marokkanen die in Nederland woonden of er familie hebben, zijn zelden op de hoogte van de commotie in Nederland.
Geen lieverdjes
“Deze uitspraken van Wilders zijn nieuw voor me”, reageert Nawfal Belhadj (35), die van 2003 tot 2006 illegaal in Nederland woonde. “Ik erken dat Marokkanen vaak geen lieverdjes zijn, maar deze behandeling verdienen we niet.” Belhadj, die in de stad al Hoceima een koffiehuis heeft, vertelt dat hij in Nederland ontdekte dat veel Marokkaanse eigenaren van telefoonwinkels in werkelijkheid hun geld met de handel in hasj verdienden. “Ik maak daar geen geheim van”, zegt hij. “Je moet eerlijk zijn als je problemen wilt oplossen.”
Veel vrienden
Belhadj had tijdens zijn drie jaar in Nederland zelden het gevoel dat hij een ongewenste buitenlander was. “Ik woonde in Roosendaal”, vertelt hij. “Ik had veel Nederlandse vrienden.” Ook sinds hij weer in Marokko woont heeft hij nog veel contacten in Nederland. En als gids voor de wandelreizen door het Marokkaanse Rifgebergte van het Nederlandse Battuta Reizen doet hij veel nieuwe contacten op. “Ik vind die reizen altijd erg gezellig.”
Antisemitisme
Marokkanen zijn wel blij met de storm van kritiek die Wilders in Nederland over zich heen krijgt. Maurice Swirc, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, schreef op Facebook dat Iedereen die zich opwindt over antisemitisme, maar Wilders uitlatingen goedpraat ongeloofwaardig is.
Jacky Kadoch (62), een van de leiders van de Joodse gemeenschap in Marokko, vindt het te ver gaan om de uitspraken van Wilders over Marokkanen te vergelijken met antisemitisme. “In extreem-rechtse kringen in Europa worden heel veel extreme dingen geroepen”, zegt Kadoch, zittend achter zijn bureau in een van de twee synagoges in Marrakech. ‘Zolang deze uitspraken in Europa niet resulteren in wettelijke maatregelen tegen Marokkaanse immigranten, ben ik geneigd om ze niet al te serieus te nemen.”
Beschimpt
Kadoch weet als Marokkaanse Jood heel goed hoe het voelt om een ongewenste buitenlander te zijn. Net als elders in de Arabische wereld worden joden soms op straat beschimpt. Van de ongeveer 270.000 joden die in 1900 in Marokko woonden zij er nu nog zo’n drieduizend over. “Gelukkig voert de huidige regering een heel goed beleid om aan de discriminatie van Joden een eind te maken”, zegt Kadoch. “Op dat punt loopt Marokko voorop in de Arabische wereld.”
De uitspraken van Wilders hebben geen vervelende effecten voor Nederlanders in Marokko. In het Rif-gebergte, waar zo’n tachtig procent van alle Marokkanen in Nederland oorspronkelijk vandaan komt, worden bezoekers voortdurend hartelijk aangesproken door geremigreerde Marokkanen die nog eens Nederlands willen praten. Heel goed spreken ze de taal meestal niet, maar aan hun hele houding is te zien dat ze van de ontmoeting genieten.