Marcel en Jan-Dirk waren erbij: de Dag van de Duurzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Dag van de Duurzaamheid, een feestdag voor iedereen die een groene wereld een warm hart toedraagt, werd in het centrum van Utrecht gevierd met een rij vrolijk versierde kraampjes waarin ambtenaren en ondernemers de plaatselijke bevolking warm probeerden te krijgen voor milieuvriendelijke oplossingen in en rondom het huis. 

De wethouder nam onder applaus een minibekertje in ontvangst

Je kon er geld ‘groen wassen’ door voortaan een milieuvriendelijke wasmachine te gebruiken, praten over extra isolatie van je huis of een grasveld op je dak laten leggen, als daar tenminste nog geen zonnepanelen op liggen. 

Hoogtepunt was de verkiezing van milieuvriendelijkste wethouder van Nederland. In een witt e tent werd de naam Ed de Graaf omgeroepen. De wethouder van een lokale partij uit Middelburg straalde en nam onder applaus een mini-bekertje in ontvangst. 

Hij had een maand lang, samen met 68 andere wethouders en burgemeesters, gestreden om in hun eigen huis zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Ondanks het feit dat zijn jaarverbruik al aan de lage kant was, wist hij de prestigetitel te winnen. 

De Graaf installeerde de Watt cher, een energiemonitor die elk moment toont hoeveel stroom er in huis verbruikt wordt. Het energieverbruik, tijdens de wedstrijdperiode werd vergeleken met het verbruik in dezelfde periode vorig jaar. 

Ed de Graaf wilde zijn bevolking graag het goede voorbeeld geven. “Het is erg nutt ig om inzicht te krijgen in je energieverbruik” zei hij terwijl hij in de feestt ent door collega’s op de schouders werd geslagen. 

De Graaf liet zijn partner Anke meedelen in de feestvreugde. “Tijdens het ontbijt namen Anke en ik de uitslagen door en bepaalden we de strategie voor de komende dag. Met behulp van de Watt cher zijn we op zoek gegaan naar de grootverbruikers in huis. Een waterbed of vaatwasser bezitt en wij niet.” 

Om te winnen werd zelfs de koelvriescombinatie 
uitgeschakeld

We liepen naar buiten, voor een foto in de regen. Aan alles was te merken dat Ed nog nooit eerder een prijs gewonnen gehad, hij bleef er maar over praten. “Nogmaals, ik wil Anke echt een pluim geven. We zaten bij elkaar aan de keukentafel en zeiden: ‘Ja, we gaan ervoor’. We wilden kijken hoever we zouden komen. We zijn tot het uiterste gegaan om te testen hoe ver je kunt gaan zonder dat het invloed heeft op je dagelijks functioneren.” 

Om te winnen werd zelfs de koel-vriescombinatie uitgeschakeld. “Dat was een moeilijke beslissing, waar consequenties aan vastzaten. We hebben er lang over gepraat. ‘Je kunt ook iedere dag alles vers halen’, zei ik tegen Anke.” 

De vraag kwam op of hij met paard en wagen naar Utrecht was gekomen, want je zou kunnen zeggen dat de klok in huize De Graaf vijftig jaar was teruggezet, maar zo zag de wethouder het niet. “Het deelnemen aan de wedstrijd maakt je ervan bewust van hoe luxe wij leven in het Westen en dat het gemakkelijk zuiniger kan.” 

Na het winnen van de prijs kondigde de Zeeuwse wethouder wel aan dat de koel-vriescombinatie weer aanging, maar dit terzijde. 

“Na deze wedstrijd blijf ik niet zo extreem doorgaan, zeker niet nu de winterperiode zich weer aankondigt. Aan de andere kant: er kunnen best wat lampen uit ’s avonds, korter douchen is ook mogelijk en de koelkast kan best een tandje minder koud.” 

Hij wilde zijn feestelijke, goede milieugevoel delen met de Middelburgse bevolking. “Alle inwoners die vóór 1 februari 2014 een energielabelsprong maken met hun woning, maken kans op maar liefst 5000 euro.” 

En zo werd de Dag van de Duurzaamheid toch nog een heel groot feest, in Middelburg tenminste. In Utrecht bleef het behelpen. 

Foto’s: Jan-Dirk van der Burg

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons