Achtergrond

Mannen: word feminist!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Ik had besloten dat ik een feminist was. Dat leek me niet zo ingewikkeld. Maar ik ben er de laatste tijd achter gekomen dat feminisme een impopulair woord is. Vrouwen kiezen ervoor zich niet als feministen te identificeren. Dan word je blijkbaar gezien als te sterk, te agressief, te anti-man, onaantrekkelijk."

Zo sprak Emma Watson, de actrice die het karakter Hermione Granger speelde in acht Harry Potter-films, afgelopen weekend tijdens VN-top over gelijkheid. Een half jaar geleden werd ze benoemd als U.N. Women Goodwill Ambassador.

De actrice vervolgde haar toespraak met:

"Waarom is het woord zo impopulair geworden? Ik vind dat ik even veel betaald moet krijgen als mijn mannelijke collega's. Ik vind dat ik zelf beslissingen moet kunnen nemen over mijn lichaam. Ik vind dat vrouwen namens mij beslissingen moeten kunnen nemen over beleid dat mijn leven aangaat. Ik vind dat ik sociaal gezien hetzelfde respect verdien als een man."

Maar Watson wil niet alleen vechten voor vrouwenrechten. Ze vindt juist dat ook mannen mee moeten doen aan die strijd. Met haar speech tegenover de Verenigde Naties opende ze campagne HeForShe, die een miljard mannen en jongens zover wil krijgen zich uit te spreken voor vrouwenrechten wereldwijd.

Bekijk de volledige speech bovenaan dit artikel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons