‘Bij mannen speelt ego vaak een grotere rol’

Jeanine Brummel-Ahlaloum (43) zit sinds maart 2017 namens GroenLinks in de gemeenteraad van Nijmegen. Ze is al sinds haar studententijd lid van die partij, maar wil nu echt op de voorgrond treden en iets betekenen voor de maatschappij. “Ik kan me wel gaan ergeren aan dingen die niet goed lopen, maar het is beter om actie te ondernemen en me in te zetten voor verandering.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In de fractiekamer van GroenLinks Nijmegen vertelt Brummel-Ahlaloum dat het belangrijk is dat iedereen in de maatschappij gelijke kansen krijgt, ongeacht hun achtergrond. Zelf heeft ze onder andere veel onderzoek gedaan naar armoede onder vluchtelingen. “Wat ik erg schrijnend vind is dat we in een heel welvarende samenleving leven, maar dat armoede toeneemt.” Ze hoopt dat ze deze mensen via de politiek kan helpen. “Deze kloof moet overbrugd worden. Ieder mens is waardevol.

Vrouwen worden steeds zichtbaarder en komen terecht op prominente plaatsten in de politiek.

Eind januari heeft Brummel-Ahlaloum een motie ingediend: ‘Ze zijn al thuis in Nijmegen!’ In Nijmegen zijn er meerdere kinderen die al langere tijd in Nederland wonen, maar nog geen verblijfsvergunning hebben. “Het zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen over kinderen wiens toekomst al 5 jaar lang uitzichtloos is.” De motie van Brummel is op 31 januari aangenomen door een grote meerderheid van de gemeenteraad. GroenLinks sluit zich hiermee aan bij de actie van het landelijke Kinderpardon: ‘Ze zijn al thuis’. Momenteel verzamelen ze handtekeningen en gaan hiermee naar fractievoorzitters, gemeenten, de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en het kabinet om een oplossing te vinden. Want die moet er komen volgens Brummel-Ahlaloum. “Ik kan me wel gaan ergeren aan dingen die niet goed lopen, maar het is beter om actie te ondernemen en me in te zetten voor verandering.”

Gelijke rechten

Landelijk heeft GroenLinks van alle partijen de meeste vrouwen in de gemeenteraad: 43,3 procent van hun raadsleden is vrouw. Gelijkheid is een belangrijk punt op de agenda van GroenLinks. De vrouwelijke raadsleden in Nijmegen hebben daarom in 2014 een actie georganiseerd om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Dat heeft effect gehad: de gemeente verwacht dat er na de verkiezingen in maart 2018 meer vrouwen in de gemeenteraad zullen zitten. “Toch gaat het me niet snel genoeg”, vertelt Brummel-Ahlaloum. In 2010 had Nijmegen twee vrouwelijk lijsttrekkers en daar was veel aandacht voor in de stad. “Het gaat de goede kant op. Vrouwen worden steeds zichtbaarder en komen terecht op prominente plaatsten in de politiek. In Nijmegen zullen er na de nieuwe verkiezingen zelfs acht vrouwelijke lijsttrekkers zijn.”

Brummel-Ahlaloum zet zich erg in voor diversiteit in Nijmegen. Ze wil een stad waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht culturele achtergrond, seksuele voorkeur, beperking, opleidingsniveau of inkomen. “Mannen en vrouwen moeten dezelfde kansen krijgen. Ook in de politiek”, stelt ze. “De gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van de bevolking die zij vertegenwoordigt.” Inmiddels zijn in Nijmegen elf van de negenendertig raadsleden vrouw.” Dat is minder dan een derde.

Brummel-Ahlaloum heeft nog een ander argument, naast evenredige vertegenwoordiging, om meer vrouwen in de gemeenteraad te willen: “Vrouwen bedrijven op een andere manier politiek. Ze zijn meer gericht op samenwerken en hebben een verbindende rol. Bij mannen speelt ego vaak een grotere rol.”

Verkeerd beeld

Het heeft mij verrijkt en ik denk dat ik op veel punten echt het verschil kan maken.

Waarom twijfelen veel vrouwen over een positie in de politiek? “Ik aarzelde eerst of ik wel de politiek in wilde omdat het er bij debatten in de Tweede Kamer vaak heftig aan toe gaat en ik geen zin had in een scheldpartij.” Brummel-Ahlaloum begrijpt dat dit veel vrouwen afschrikt. “Maar ik merkte dat het er in de raadsvergadering eigenlijk op een hele respectvolle manier aan toegaat, er wordt goed geluisterd naar elkaar.”

Ook denken vrouwen soms dat het lastig is om kinderen te combineren met gemeenteraadswerk. Zelf heeft Brummel-Ahlaloum drie kinderen van negen, zes en drie. “Ik werk veel thuis en vergader vaak ’s avonds. Eigenlijk heb ik nu juist meer tijd om bij mijn kinderen te zijn.” Ze heeft zeker geen spijt dat ze de politiek in ging. “Het heeft mij verrijkt en ik denk dat ik op veel punten echt het verschil kan maken.” En voor vrouwen die nog twijfelen: “Het is geweldig om raadswerk te doen dus neem gewoon die stap.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons