Man met hak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ik was een tomboy voordat het hip was. Klom in bomen, weigerde jurkjes te dragen en draaide m’n hand niet om voor een vechtpartijtje. Of twee. Ik won altijd, want ik was de sterkste van de klas. Stiekem wilde ik een jongen zijn, totdat ik ontdekte dat womanhood ook zo zijn voordelen had. Vrouwen hebben macht over mannen. We kunnen baren & multitasken, we leven langer.

Hardcore schoenenliefhebber

En we hebben een enorme keuze op het gebied van schoenen. En nee, footwear is niet triviaal. Schoenen vertellen wie je bent, of wie je wilt zijn. Ze weerspiegelen je stemming en geven uiting aan je creativiteit. Als hardcore schoenenliefhebber vind ik het dan ook fantastisch dat het aanbod de laatste tijd alleen maar ruimer is geworden. Van platforms en stiletto’s tot muiltjes, sneakers en de mannenschoenen die je nu zo veel ziet; je vindt altijd wel de schoen die je zoekt.

Wanneer heb jij voor het laatst een man op een kittige hak gezien?

Hoe anders is het gesteld met de heren der schepping? Sinds jaar en dag zijn zij veroordeeld tot het schoeisel dat ook door hun vader en grootvader werd gedragen: de klassieke brogues (gaatjesschoenen), instappers en/of sandalen. Prima hoor, maar wat als je eens iets heel anders wilt? Een beetje experimenteren is er immers niet bij. Ik bedoel: wanneer heb jij voor het laatst een man op een kittige hak gezien? En dan heb ik het niet over transen of travo’s, maar over stoere, red blooded kerels die pumps of laarzen-met-een-hak dragen. Want zulke mannen zijn er.

Oordelen en onbegrip

Ook al komen ze maar mondjesmaat ‘uit de kast’. Bang voor de oordelen, het onbegrip. In mijn zoektocht naar mannen die mijn schoenenobsessie delen maakte ik kennis met ‘Marc’, een 39-jarige hovenier, into motoren én designer high heels. Ook de 29-jarige ‘Peter’, die iets belangrijks bij de landmacht doet, kruiste mijn pad. Hij is van de laarzen, met een pittige hak, die hij draagt met een skinny jeans.

Maar alleen binnenshuis, want hij heeft geen zin in ‘gedoe’. En dan is er ‘Stijn’, een family man van in de veertig. Op Facebook post hij geregeld foto’s van zichzelf op torenhoge pumps. Zij het altijd vermomd en nooit onder zijn eigen naam.

De piepjonge ‘Ben’, werkzoekend en thuiswonend, kwam noodgedwongen uit de kast.

De piepjonge ‘Ben’, werkzoekend en thuiswonend, kwam noodgedwongen uit de kast, nadat zijn moeder een paar suèden enkellaarsjes met studs en een hysterische hak onder zijn bed had aangetroffen. De vrouw was zich halfdood geschrokken en toen haar zoon had beaamd dat hij van vrouwenschoenen hield, had ze hem dagenlang genegeerd. Dat is toch van de zotte?

Geschiedenis van de man met hak

Zijn hakken nu werkelijk ‘typisch vrouwelijk’? De geschiedenis laat een ander beeld zien. In de jaren ’70 waren soulschoenen met fikse plateauzolen en -hakken hot. Voor vrouwen én voor mannen. En, verder terug, Zonnekoning Louis de 14de was hakkenfan. Net als Lenny Kravitz, die vaak op de ‘man heels’ van Rick Owens wordt gespot. En ook onder de klassieke cowboylaars, het, modeaccessoire van de alfaman bij uitstek, prijkt vaak een pittige hak. Niemand die daarover valt.

Wat doet het er feitelijk toe tot welke sekse je behoort?

En waarom zouden we? Begrippen als ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ zijn tegenwoordig sowieso achterhaald. Of in elk geval ontoereikend. In landen als Duitsland, Nepal, en Zweden onderkent men daarom inmiddels een derde sekse. Maar wat doet het er feitelijk toe tot welke sekse je behoort? We willen allemaal mens zijn. En liefst zo compleet mogelijk.

Versnel het proces

Daarvoor hoef je als man niet op hakken te lopen. Maar als je dat toevallig wél wilt, dan moet dat ook kunnen. Het is ongetwijfeld een kwestie van tijd voordat een dergelijk verlangen als ‘normaal’ wordt gezien. Maar waarom zouden we dit proces niet wat versnellen, uit naam van de mode en de diversiteit? Dat kan het best door een ambassadeur aan te wijzen. Een man met aanzien, die kan bogen op een breed draagvlak in de maatschappij. Een man als Willem-Alexander bijvoorbeeld.

Onze koning op killer heels; dat zou pas een revolutie zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons