Man gaat jaar op smeltende ijsberg wonen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Italiaanse avonturier Alex Bellini gaat één jaar op een smeltende ijsberg wonen. Hij wil zo de aandacht te vestigen op de dramatische gevolgen van de klimaatverandering.

Bellini begint zijn avontuur in de lente van volgend jaar. Hij wil een vol jaar op een ijsberg voor de kust van Groenland verblijven en zo de laatste levensfase van de berg in kaart brengen.

In een video op YouTube legt hij uit welke ernstige gevolgen de klimaatverandering heeft voor het zeeijs. Het ijs smelt steeds sneller. Dat doet niet alleen de zeespiegel stijgen. Minder ijs betekent ook minder weerkaatsing van het zonlicht, wat de klimaatverandering nog aanzwengelt.

Gedroogd voedsel
Bellini neemt naar de ijsberg een bijzondere woonconstructie mee – hij vergelijkt de vorm met die van de maanlander – die het moet mogelijk maken twaalf maanden te overleven. Hij stockeert er onder meer 300 kilogram gedroogd voedsel. Hij wil er ook al het materiaal onderbrengen dat nodig is om zijn verblijf te documenteren.

Voor korte periodes zal Bellini het gezelschap krijgen van schrijvers, bloggers en milieuactivisten.

De 35-jarige Italiaan heeft al wat avonturen op zijn naam staan. Zo roeide hij al de zeeën en oceanen over en liep hij door de Saharawoestijn. Hij heeft al voor 23.000 kilometer marathons op zijn teller.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons