Malediven: Uitstoot moet terug naar niveau 1986

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

3! 5! 0! scandeert de zaal als president Nasheed de zaal van de Peoples Climate Summit, een alternatief voor de klimaattop in het centrum van Kopenhagen, binnenkomt. De onlangs gekozen leider van het eilandenrijk wordt door de zaal als held binnengehaald.

malediven 2
Het water wint al terrein op de Male-
diven blijkt uit deze foto die in het
Klimaforum te zien is.

Op een groot spandoek staat ‘You are our global president’ en in zijn aankondiging van de president vergelijkt klimaatactivist Bill McKibben Nasheed die vijf jaar als politieke gevangene heeft vastgezeten, zelfs met Nelson Mandela.
 

Ministerraad onder water
President Nasheed is een felle voorvechter van het terugbrengen van de wereldwijde CO2-uitstoot. Niet verwonderlijk want zijn eigen eilandrijk dreigt door het stijgen van de zeespiegel binnenkort kopje onder te gaan. Om hier de internationale aandacht op te vestigen organiseerde de voormalige politieke gevangene onlangs nog een kabinetsberaad onder water.

350
350.0rg is een internationale campagne tegen klimaatverandering waarvan schrijver en milieuactivist  Bill McKibben een belangrijke voortrekker is. Op 24 oktober werd wereldwijd gehoor gegeven aan de oproep van 350.org om de aandacht te vestigen op het terugdringen van de hoeveelheid CO2-deeltjes in de atmosfeer terug te brengen naar 350 deeltjes per miljoen, het niveau van 1986. Van Addis Abbeba tot New York, uit de hele wereld kwamen foto’s van actievoerders die 350 in beeld brachten. CNN noemde de actie de meest wijdverspreide dag van politieke actie.

In Kopenhagen gaat Nasheed voor 350 in het slotakkoord en niets minder. 350 staat voor de hoeveelheid CO2-deeltjes per miljoen in de atmosfeer. Volgens veel wetenschappers is het niveau van 1986 een veilige grens om verdere nare gevolgen van de opwarming van de aarde zoals het smelten van gletsjers en droogtes in Afrika te voorkomen. De wereld is de 350-grens inmiddels al voorbij, de teller staat nu op 390, maar als de CO2-uitstoot drastisch wordt teruggebracht door onder andere te investeren in alternatieve energie valt de boel nog op te lappen.

Moeder Natuur
“350 kan het koraalrif redden, het ijs in de arctische gebieden intact houden en garandeert dat ons land overleeft”, zei Nasheed tegen de zaal gevuld met enkele honderden klimaatactivisten. “Ik ben geen wetenschapper, maar ik weet dat een van de natuurwetten is dat je niet kunt spotten met de wetten van de natuur. Moeder Natuur laat niet met zich onderhandelen.”

1logo_KLIMAATtop_OW_1_De Malediven willen het goede voorbeeld geven. Dit voorjaar kondigde de eilandstaat aan dat het binnen tien jaar CO2-neutraal wil worden. Alle fossiele brandstoffen moeten dan door alternatieve zijn vervangen, ook wil de president de uitstoot van het vliegverkeer naar het populaire vakantieoord gaan compenseren.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons