Malariamuggen meppen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

mosquitomalariaaa
De malariamug

Malaria komt het meest voor op het platteland in de armste landen, vooral in gebieden waar oorlog en honger heersen en grote vluchtelingenstromen bestaan. Op sommige plekken heeft malaria epidemische vormen aangenomen. De ziekte heeft verstrekkende gevolgen. Mensen kunnen niet of minder werken en zijn niet in staat een inkomen te verwerven. Malaria legt een enorme druk op de gezondheidszorg en de kosten van  behandeling zijn enorm.

 

Resistentie

 

Daarbij komt nog dat de meest gebruikte medicijnen, chloroquine en fansidar, in een steeds groter aantal gevallen niet meer werken. Sinds een aantal jaar is er een goed alternatief, dat het overgrote gevallen van de slachtoffers kan redden.

Deze zogeheten ACT-therapie (artemisinine combinatie therapie) is op dit moment de beste behandeling tegen malaria. Nadeel is dat het medicijn relatief duur is, €1,30 per behandeling tegen €0,10 tot €0,25 per behandeling met de traditionele medicijnen.

 

Productie medicijn faalt

 

Helaas verloopt de invoering van ACT moeizaam. Hoewel 33 Afrikaanse landen besloten hebben over te schakelen op ACT, zijn maar 9 daarvan ook werkelijk begonnen met de toepassing van het medicijn. Belangrijk probleem hierbij is dat er wereldwijd niet genoeg ACT wordt geproduceerd. De productie van het medicijn wordt niet opgevoerd omdat er niet genoeg orders voor de medicatie zijn geplaatst door UNICEF en het Global Fund van de Verenigde Naties. Dat laatste fonds is ingesteld om medicijnen als ACT juist beschikbaar te maken.

 

azgOproep

 

Artsen zonder Grenzen roept UNICEF, het Global Fund en donorregeringen van die organisaties op snel oplossingen te vinden voor de ACT-tekorten, om te voorkomen dat nog meer mensen onnodig doodgaan aan malaria.

 

Op de site van Artsen zonder Grenzen kun je de organisatie virtueel helpen met het bestrijden van de vervelende mug. Speel het spel.

 

Artsen zonder Grenzen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons