‘Maden oplossing voor overbevissing’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Je zou het niet zeggen, maar vliegenlarven hebben alles in huis om de huidige vismeelvoeding voor dieren te kunnen vervangen. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf AgriProtein kwam op dit idee.

Tegen 2050 zullen er 9 miljard mensen op de wereld zijn. De monden van al die mensen moeten gevoed worden en dan nog het liefst met vlees, vis of gevogelte. Die dieren hebben eiwitten nodig om groot te worden. Op dit moment worden die uit vissen gehaald. Veel dieren krijgen vismeel, een bruin poederachtig product gemaakt van gemalen vis.

Maar er is een probleem: de visvoorraden krimpen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) is nu 87 procent van alle visbestanden ter wereld intensief bevist of volledig uitgeput.

Jason Drew, mede-oprichter van AgriProtein, kreeg toevallig een ingeving: “Op een bepaald moment stond ik aan de achterkant van een slachthuis en keek ik neer op een grote plas afvalbloed. Volledig omringd door vliegen. Ik herinnerde mij dat ik als kind op twee manieren vis ving. Je kon een vliegje aan de vislijn binden, of je kon een made of een worm aan een haakje steken. Plots drong het tot me door dat we vliegenlarven kunnen gebruiken om afval te recyclen én om onze vissen en kippen te voeden.”. Sindsdien produceert Jason samen met zijn broer madenmeel en probeert de wereld te veroveren met dit alternatieve product voor vismeel.

Lees meer op: Mondiaal Nieuws

Foto: Stefan Marks

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons