Acteur Akshay Kumar (rechts)

De maandverbandrevolutie van ‘Padman’ in India

Menstruerende vrouwen zijn onrein en brengen gevaar, volgens het bijgeloof. In sommige delen van India worden ze zelfs tijdens hun periode naar speciale hutten verbannen. Maar niet iedereen vindt dat normaal: sociaal ondernemer Arunachalam Muruganantham ontwikkelde een goedkoop en hygiënisch maandverband dat inmiddels door heel India wordt verkocht. Een inspirerend verhaal, vond de gevierde Bollywood-acteur en producer Akshay Kumar. Hij maakte de film Padman over deze bijzondere man.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Toen zakenman Arunachalam Muruganantham uit het Zuid-Indiase Tamil Nadu op een dag zijn vrouw tijdens haar menstruatie zag worstelen met klunzige doekjes om het bloed op te vangen, besloot hij een beter en tevens goedkoper maandverband te ontwikkelen. Hij wilde dat het leven van zijn geliefde en dat van miljoenen vrouwen tijdens hun maandelijkse stonde zo normaal mogelijk kon doorgaan. Want wat is er mis met een menstruerende vrouw? Muruganantham begreep het niet.

Volgens de cultuur brengen bloedende vrouwen onheil: ze bezoedelen hun huis en hun dorp. Dat geldt eveneens voor schoolgaande meisjes. Zolang ze vloeien, worden ze daarom op verschillende plekken in India uit het dagelijkse leven verbannen. Zover mogelijk van de gemeenschap vandaan brengen ze hun dagen door in smerige, lekkende hutten. Daar lopen ze door gebrek aan schoon water geregeld infecties op. Voedsel is er nauwelijks, laat staan een menswaardige slaapplaats. Er zijn tientallen verhalen bekend over roofdieren en slangen die de bloedende vrouwen ’s nachts aanvallen en doodbijten, en over mannen die vrouwen in de wildernis verkrachten.

Chhaupadi: Nepals bloedende schaamte

Muruganantham werkte jaren aan het ontwikkelen van goedkoop en hygiënisch maandverband. Zijn omgeving volgde hem met argusogen. Een man die maandverband produceert? Zijn dorpsgenoten deden hem af als pervers. ‘Padman’ ging stug door. Toen zijn concept klaar was, doorkruiste hij heel India. Hij gaf lezingen aan universiteiten en ging discussies in media aan met argwaande journalisten. “Verdient een vrouw tijdens haar menstruatie geen respect?”, vroeg hij. “En wie of wat maakt haar vies?”

Inmiddels worden zijn ‘pads’ in 23 van de 29 Indiase deelstaten geproduceerd. Het Amerikaanse tijdschrift Time riep hem in 2014 uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen van de wereld.

Muruganantham werkte jaren aan het ontwikkelen van goedkoop en hygiënisch maandverband

Deze eenvoudige man, zonder noemenswaardige opleiding, heeft het leven van miljoenen vrouwen in zijn land ingrijpend veranderd. En niet alleen tijdens hun menstruatie: hij leert vrouwen dat hun ‘ongesteldheid’ een marktwaarde heeft en dat je met goedkoop maandverband zelfs geld kunt verdienen.

Naast de ‘pad’ bedacht Muruganantham ook de machines voor de productie ervan. Maandverband was tot voordien erg duur in India, omdat de machines daarvoor uit het buitenland geïmporteerd moesten worden. ‘Padman’ ontwikkelde machines voor eenvijfde van dat geld.

Zijn maandverbandmachines maken vrouwen economisch zelfstandig. Voor nog geen 950 dollar kunnen scholen of vrouwengroepen de machines kopen. Deze slimme sociale zakenman heeft op die manier duizenden banen voor vrouwen in India gecreëerd. De volgende stap is het goedkope maandverband in ontwikkelingslanden te verkopen.

Wel raketten, geen toiletten

Bollywoodster Akshay Kumar werd gegrepen door het verhaal van ‘Padman’: hij wilde diens geschiedenis vertellen en het menstruatietaboe doorbreken. Aanvankelijk keek iedere filmdirecteur met sceptische ogen naar Kumars script. “Zou dat ooit een kassucces worden?”

Uiteindelijk ging een filmmaatschappij met hem in zee. Kumar is namelijk ook de producent van de populaire film Toilet: een liefdesverhaal, waarin een vrouw haar man tijdens de huwelijksnacht verlaat omdat hun huis – als zoveel Indiase woningen – geen wc heeft. “Hoe is het mogelijk dat India raketten naar de maan stuurt, maar geen fatsoenlijke toiletten kan bouwen?”, was Kumars uitgangspunt voor deze film. Maar liefst 58 procent van de 1,3 miljard Indiërs heeft geen wc, wat onder meer betekent dat vrouwen tot zonsondergang moeten wachten eer ze, beschermd door het duister, buiten hun behoeften kunnen doen. De film trok miljoenen bezoekers.

Zou het ooit een kassucces worden?

Begin februari gaat Padman in première. Na de voorvertoning afgelopen weekend in Engeland, is ook het Europese publiek razend nieuwsgierig naar Kumars nieuwe film, waarin de maandverbandman op zijn queeste wordt gevolgd. Hoogtepunt van de film is het verhaal van een vrouw die vertelt hoe Padmans goedkope maanverband een waardig leven voor haar heeft schiep. “Vrouwen bloeden nu eenmaal. Daar valt niets aan te veranderen. Accepteer dat en behandel ons als normale mensen”, luidt haar advies.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons