Liveblog: Eritrese conferentie ‘gaat toch door’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

LIVEBLOG – 16:35. Dit Liveblog is nu gesloten en er komen geen nieuwe updates meer. 

16:30. Ondanks de voorspellingen van een aantal rechtsgeleerden bij de NOS en in Trouw gaf de rechter in Den Bosch tijdens het kort geding de gemeente Veldhoven gelijk in haar besluit van vrijdagavond om de YPFDJ conferentie in het Koningshof hotel te verbieden. In de rechtszaal bleek dat de gemeente inderdaad aanwijzingen zei te hebben voor de komst van mogelijk 2500 demonstranten naar Veldhoven op zaterdag. Overigens bleek daar op vrijdagmiddag nog helemaal niets van, er was geen enkele demonstrant te bekennen rondom het Koningshof hotel. De rechter zei ook dat de honderden aanwezige Eritreeërs in de Koningshof het complex voor 20 uur moeten verlaten.

16:15. Rechter geeft de gemeente Veldhoven gelijk: de conferentie is en blijft verboden, twitteren verschillende verslaggevers vanuit de rechtszaal in Den Bosch.

 

 

15:55. Uit de rechtszaak blijkt dat de Eritrese bezoekers nog altijd in het hotel verblijven en dat het om enige honderden personen gaat. Advocaten betogen dat die niet zomaar op straat gezet kunnen worden en dat ze zich 'niet de hele dag kunnen vervelen.' De rechter trekt zich terug en komt even na 16 uur met een uitspraak.

15:50. Nu rijden er weer wat ME-busjes weg, er blijven er drie over.

15:40. Extra ME-busjes bereiken het hotel in Veldhoven. De teller staat nu op 6, meldt onze verslaggeefster ter plaatse. Ze mag hotel De Koningshof niet binnen, en niemand die naar buiten komt wil iets loslaten over de status van de conferentie binnen. Intussen zegt burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven tijdens het kort geding over de in het hotel aanwezige gasten: "ze kunnen daar sporten en van mijn part ganzenborden, als er maar geen lezingen en dergelijke zijn."  

15:10. Het kort geding tegen de gemeente Veldhoven over de Eritrese conferentie is begonnen. Blijft het verbod gehandhaafd?

 

 

13:50 – Het kort geding tegen de gemeente Veldhoven over het al dan niet verbieden van de Eritrese conferentie is met een uur uitgesteld tot 15:00 uur, melden diverse media. Volgens de NOS, die met Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen sprak, kon het nog wel eens spannend gaan worden. Volgens Brouwer heeft de burgemeester van Veldhoven gisteren in strijd met de grondwet gehandeld. 

13:30 – In afwachting van het kort geding over de Eritrese conferentie in Veldhoven, dat om twee uur begint in Den Bosch, blijft de politie alert. Er staan vier busjes van de Mobiele Eenheid bij de ingang van het hotel te wachten. Inmiddels zijn ook de Kamervragen, die eerder deze week gesteld werden over deze conferentie van de Eritrese jongerenbeweging YPFDJ, gepubliceerd. De leden van de Tweede Kamer wil onder andere weten welk Schengenland het visum van de hoofdspreker, Yemane Gebreab, heeft verstrekt. 

——

11:58 – Aanleiding voor de burgemeester van Veldhoven om de YPFDJ-conferentie te verbieden, was dat hij ‘signalen’ heeft ontvangen op basis waarvan hij vindt dat hij de veiligheid van de mensen op de conferentie niet kan waarborgen de komende dagen.

Waaruit die signalen precies bestaan, kan Mikkers niet verduidelijken, zo berichtte het Eindhovens Dagblad gisteravond.

Uit onderzoek van OneWorld en Argos blijkt echter, dat de gemeente Veldhoven gisteravond om 18.15 een ‘urgent veiligheidsbericht’ ontving. Daarin werd aangekondigd dat het aantal verwachtte demonstranten voor de volgende dag (vandaag) geschat werd op 500, en voor zaterdag zelfs op meer dan 2000.

In het veiligheidsbericht wordt ook gemeld dat de emoties onder Eritrese asielzoekers hoog oplopen. Leden van de Eritrese gemeenschap zeggen niet langer in staat te zijn om de menigte te controleren.
Ook wordt erop gewezen dat deze asielzoekers in Eritrea verplicht in dienst moesten, en dus  militair getraind zijn.  

——-

11:30 De organisatoren van de conferentie spannen een kort geding aan tegen de gemeente Veldhoven. Dat bevestigt de gemeente in een persverklaring. Het kort geding zal om 14:00 uur dienen bij de rechtbank van Den Bosch. De indieners hopen hiermee dat hun conferentie alsnog verder mag gaan.

——-

11:00 Hoewel de conferentie, die door de Eritrese jongerenbeweging wordt georganiseerd in Veldhoven, gisteravond op last van burgemeester Jack Mikkers werd verboden, beweren de organisatoren op Twitter dat deze conferentie nu toch van start is gegaan. Een woordvoerster van de gemeente Veldhoven bevestigt tegenover OneWorld dat er 'signalen zijn binnengekomen' over het toch door gaan van de conferentie.

 

 

 

 

 

Ook de receptie van congrescentrum De Koningshof beantwoordde, toen het door een Eritrese belangstellende gebeld werd, een vraag over het doorgaan van de conferentie bevestigend, meldt OneWorld onderzoeksjournaliste Sanne Terlingen. OneWorld en Argos brachten dinsdag als eerste het nieuws over de YPFDJ jongerenconferentie.

De politie in Oost-Brabant laat weten 'uit voorzorg' nog met zowel gewone agenten als Mobiele Eenheid rondom het conferentiecentrum aanwezig te zijn. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons