Achtergrond

‘Links is veel te lief’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Activist Frank van der Linde wil het opkomende nieuwe fascisme bestrijden, zegt hij in zijn laatste blog voor OneWorld. 

Dit is mijn laatste blog op dit platform. Ik ga verder bloggen op mijn eigen website. Deze beslissing hangt samen met mijn gewijzigde strategie die ik vanaf 1 januari hanteer, waarover ik jullie hierbij informeer. Ik zie de opkomst van extreemrechts en het daarbij opkomende nieuwe fascisme als een groot gevaar, dat bestreden moet worden.

Extreemrechts en rechts heeft ons land en vele delen van de wereld gekaapt. Het fascisme, het nationalisme en het racisme komt volledig terug (voor zover het ooit echt weggeweest is). Hans Spekman waarschuwde afgelopen dinsdag in NRC tegen Wilders. Hij laakte Wilders’ oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra. Evenals Wilders opmerking dat er in Nederland een revolte komt als andere partijen niet met hem willen regeren mocht de PVV de grootste worden bij de verkiezingen in 2017.

De geest is uit de fles, stelt Spekman, en dat is voor een groot gedeelte de schuld van Wilders. En zo is het! Goed gesproken, Spekman. Maar vervolgens gaat hij zeggen dat die opmerking van Wilders over de revolte 'een heel domme, onverstandige uitspraak' is, en dat Wilders zijn woorden moet terugnemen. Dan leef je echt op een andere planeet. Dacht Spekman nou echt dat Wilders er één seconde over na zou denken om zijn woorden terug te nemen? Wilders vuurde keihard terug: 'Als de kogel weer komt, staat op de zijkant de letters PvdA gegraveerd'. Makkelijker kan Spekman het Wilders bijna niet maken.

Donderdag twitterde de lokale PvdA-voorzitter Willem den Hertog dat Wilders een hartaanval kan krijgen wat hem betreft tussen de benen van een linkse politica. En nog wat andere humoristische tweets. Althans, rechts-humoristisch dan, à la GeenStijl. En wederom ging Wilders direct in de slachtofferrol, zijn specialisatie. De PvdA-partijtop wist niet hoe snel ze haar afschuw over de tweets van hun partijgenoot moesten uitten, en de lokale voorzitter stapte op. Wilders blijft met zijn welbekende glimlach achter.

De twee incidenten geven goed aan hoe sterk het klimaat in Nederland verziekt is en hoe Wilders de dynamiek in Nederland volledig bepaalt. Na ruim tien jaar Wilders snapt links-Nederland nog steeds niet dat Wilders zich niet aan de spelregels houdt. Elke keer hopen ze weer dat Wilders wel weer in de pas gaat lopen en normaal gaat doen. Maar Wilders heeft lak aan alles en iedereen, hetgeen hij niet eens probeert te verhullen. Zoals hij het zelf zo treffend samenvat: 'We kunnen de rambam krijgen'. En zo moet je hem dus ook behandelen. Links Nederland is veel te lief voor hem. Wilders en c.s. hebben veel koekjes van eigen deeg nodig.

Neem bijvoorbeeld GeenStijl. Vorig jaar op 30 juni plaatste GeenStijl een ‘ludieke’ oproep op haar website om naar mijn huis te gaan, met daarbij een link naar mijn huisadres. Ik word al jaren bedreigd door de GeenStijl-achterban en extreemrechts, maar sinds het artikel van 30 juni waait mijn adres over het internet met daarbij in allerlei varianten dat ik dood moet. Ik heb een half jaar geprobeerd journalisten en politici te mobiliseren dat dit niet normaal is, en dat we ons daar krachtig tegen moeten gaan uitspreken. Niemand, maar werkelijk niemand, wilde zijn handen eraan branden. Met de aangiftes die ik sindsdien gedaan heb wegens bedreigingen die voortkomen uit het opruien door extreemrechts, wordt niets gedaan, zowel niet door de gemeente, politie als OM. Ik zeur. Okay. Verwacht dan niet van mij dat ik nog de redelijkheid zelve blijf. Vanaf 1 januari hanteer ik de 'koekje van eigen deeg-strategie'.

En dus heb ik het huisadres van de hoofdredacteur van GeenStijl op mijn Facebook en later op Twitter geplaatst. De wereld was te klein, het was absurd wat ik had gedaan. Ik was een geradicaliseerde idioot, die uiteraard zo snel mogelijk dood moest. De gebruikelijke tirades waar rechts goed in is. CDA'er Ibrahim Wijbenga verzocht mij vriendelijk het adres te verwijderen, en wees me erop dat er wel codes zijn. Maar toen ik hem erop wees dat ik gewoon het gedrag van GeenStijl heb gespiegeld, heb ik hem niet meer gehoord.

The Post Online, zeg maar de GeenStijl-light, waarmee veel overlap is qua columnisten, bombardeerde mij tot gestoorde stalker en klootzak. Voor de duidelijkheid, The Post Online schroomt niet om op subtiele wijze een verwijzing te maken op haar site naar mijn spoedige overlijden. Ook TPO-columnist, WNL-opiniemaker en zelfverklaard buttkicker Jan Dijkgraaf, deed een duit in het zakje. Eerder al had hij laster over mij geschreven, maar een weerwoord wilde TPO uiteraard niet plaatsen.

Net als het posten van heimelijk opgenomen geluidsopnames, is deze manier van confronteren van extreemrechts een paardenmiddel. Het is niet m’n eerste keuze. Het is mijn laatste keuze. En ik zie op dit moment ook geen andere keuze. Dé andere manier om extreemrechts aan te pakken, is massaal verzet. Maar dat komt er voorlopig niet, om de simpele reden dat veel ouders nog steeds denken dat ze meer aan de toekomst van hun kinderen bijdragen door naar de Efteling te gaan dan naar demonstraties.

Ruim een week geleden waren er zo’n duizend mensen bij de demonstratie tegen Pegida, die voor de Stopera mocht demonstreren. Dat is gewoon veel te weinig om extreemrechts te stoppen. Wat Pegida wel stopte, was een valse bommelding en de verstoring van de demonstratie (wat los stond van de ‘tegendemonstratie’). Laat ik er glashelder over zijn dat het neerleggen van een nepbompakketje veel te ver gaat, mochten linkse activisten dat hebben gedaan. Ik sta echter volledig achter het opzoeken van de confrontatie met Pegida en ik zal mensen daartoe dan ook blijven oproepen. Zelf zal ik de confrontatie ook zoeken. Uiteraard geweldloos. Hoeveel agressie dat mij ook oplevert werd afgelopen zaterdag in Enschede heel erg duidelijk toen ik bij een demonstratie tegen asielzoekers riep 'vluchtelingen welkom'. Dat het OM mij dit jaar echter gaat vervolgen voor opruien is niet onaannemelijk. Ik zal mijn opruien echter zoveel mogelijk spiegelen aan het opruien van Wilders en GeenStijl, zodat de dubbele standaard die gehanteerd wordt door het OM ten aanzien van het strafbaar achten van opruien verder duidelijk wordt als ze mij wel vervolgen en extreemrechts niet.

Ik ben klaar voor de confrontatie. Ik heb me juridisch en praktisch goed voorbereid. Dit is geen overhaaste beslissing. Confrontatie dus met extreemrechts (inclusief media), maar ook met de overheid, die extreemrechts veel te veel de hand boven het hoofd houdt, en er alles aan doet om linkse activisten te frustreren. Deze positie past niet bij OneWorld, een platform voor constructieve denkers en doeners. Als ik op OneWorld zou blijven bloggen, wordt dit platform vroeg of laat in mijn strijd met extreemrechts en de overheid getrokken, inclusief haar medewerkers.

Bedreigingen aan het adres van OneWorld-medewerkers worden dan aannemelijk. Dat moet OneWorld niet willen. Of wel, maar dan moet dat een bewuste keuze zijn van OneWorld, moet zij zich daar goed op voorbereiden, en moet OneWorld niet één maar meerdere activisten laten bloggen over hun levens. En in lijn met het gedachtegoed van OneWorld zou het dan ook logisch zijn buitenlandse activisten te laten bloggen. Als ze daartoe besluiten, keer ik graag terug.

Wil je me blijven volgen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief, en/of volg me op Facebook en Twitter.

Naschrift van de redactie: 
We hebben Frank van der Linde als onafhankelijke en bevlogen activist de afgelopen jaren een podium geboden voor zijn blogs, omdat hij bezig was met voor OneWorld interessante kwesties zoals de kledingindustrie, wapenhandel, racisme en privacyschendingen. Zijn huidige strategie sluit niet aan bij de missie van OneWorld, zoals Frank zelf ook al aangeeft hierboven. We hebben daarom in goed overleg besloten dat Frank voortaan blogt op zijn eigen site. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons