Achtergrond

Liefde overwint, of niet?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Actrice Monique, die in de soap Batamuriza vertolkt, herkent zich maar al te goed in haar rol. "In het echte leven had ik een soortgelijke relatie," vertelt ze. "Mijn geliefde was Tutsi, ik kom uit een gemengd gezin." Hij was de liefde van haar leven. Met hem wilde ze oud worden. Maar toen ze in verwachting bleek te zijn, liet hij haar vallen. "Hij noemde me hyena," vertelt ze. "Tijdens de genocide werden Tutsi slangen of kakkerlakken genoemd, en Hutu's hyena's. Blijkbaar vond hij mijn etniciteit wel belangrijk."

"Het divisionisme is nog niet helemaal verdwenen," zegt Aimable Twahirwa, directeur van Musekeweya. Twintig jaar lijkt misschien lang, de wonden zijn nog vers, benadrukt hij. "Elke dag worden er nog lijken ontdekt in de heuvels. Alleen dat al geeft aan hoe rauw het verleden nog is. Verzoening is een lang proces, we zijn er nog niet."

Hoop
Toch zijn veel Rwandezen hoopvol. "Huwelijken zoals tussen Shema en Batamuriza vinden ook plaats in het echt," zegt actrice Drocella die de kwaadaardige Zaninka speelt. "Natuurlijk zijn er nog steeds Zaninka's die haatzaaien en families tegen elkaar op te zetten, maar het worden er steeds minder." Ook media tycoon Eugene Nyahagane is hoopvol. "Ik heb 146 familieleden verloren. Toch geloof ik dat verzoening mogelijk is. Ik denk dat de problemen die we in de toekomst zullen tegenkomen van een heel andere orde zijn: de mondiale crisis, onrust in de buurlanden Congo en Burundi. We zullen misschien niet de beste vrienden worden, maar de etnische problemen zijn verleden tijd." 

Ondertussen draait alles in Musekeweya deze keer om het aanstaande huwelijk tussen Batamuriza en Shema. Zal het nu echt doorgaan? Dat zie in de allerlaatste aflevering van Love Radio: The Wedding.

Love Radio
Love Radio is een transmedia documentaire van Eefje Blankevoort en Anoek Steketee over het proces van verzoening in post-genocide Rwanda aan de hand van de populaire radio soap Musekeweya, 'Nieuwe Dageraad'. Het bestaat uit een webdocumentaire, mobiele tap stories en een tentoonstelling in Foam. Love Radio beweegt zich op de scheidslijn tussen feit en fictie. Op het eerste gezicht vertelt het een lineair, bijna sprookjesachtig verhaal gebaseerd op radiosoap Musekeweya, in een tweede laag komt de complexe realiteit naar voren. Terwijl in de soap happy ends de boventoon voeren, is verzoening in het echte leven weerbarstiger. Want hoe kunnen daders en slachtoffers na de gruwelijke moordpartijen weer naast elkaar wonen, met elkaar leven of elkaar liefhebben? Vanaf 7 april 2014, gedurende de 100 dagen die de genocide duurde, verschijnt er om de week een nieuwe episode op www.loveradio-rwanda.org. In elke aflevering staat een ander thema centraal: haatmedia, identiteit, scapegoating, trauma, rechtspraak & rechtvaardigheid, herinnering, en de toekomst van Rwanda. One World houdt je op de hoogte van nieuwe afleveringen. Kijk hier de Proloog.

Tekst: Eefje Blankevoort
Foto: Anoek Steketee

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons