Liefde inspireert Indonesische weduwe tot strijd

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Munir en ik hebben afgesproken nooit bang te zijn. Daar hou ik mij nog steeds aan."zegt Suciwati in de documentaire. Al in het begin van hun relatie werd hij meerdere keren bedreigd, vanaf toen wist ze dat ze nooit een normaal leven zou leiden.

Toch is ze trots op haar man en wat hij voor Indonesië heeft gedaan. "Natuurlijk smachtte ik soms naar een normaal leven, maar het is een keuze. Een bewuste keuze. Ik kon hem niet vragen te stoppen, het was zijn leven. Dus moesten we leren omgaan met angst, met elkaars angst."

Vergif
Munir mocht zijn gevecht tegen het militaire geweld onder Soeharto niet afmaken. Vlak voor de eerste democratische verkiezingen in september 2004 lukte het zijn vijanden hem uit te schakelen. Hij krijgt arsenicum toegediend tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam en overlijdt ter plekke. 
De volgende ochtend weet Suciwati nog van niks . Van Munirs rechterhand, Usman Hamid, hoort ze het verschrikkelijke nieuws. "Ik was in shock en kwaad, maar bang was ik niet. Dat mocht niet, dat was de afspraak die wij hadden gemaakt."

Gerechtigdheid
De afgelopen jaren van haar leven stonden in het teken van gerechtigdheid voor de moord op haar geliefde man. Na zeven jaar van strijd is slechts één verdachte veroordeeld. De man die Suciwati ziet als de ‘pop’, de man die het arsenicum heeft toegediend. Haar ultieme doel is de werkelijke verantwoordelijken voor het gerecht krijgen, de ‘poppenspelers’ achter de moord .

Ondanks het trage proces, de nog steeds voorkomende martelingen en de corruptie in het rechtssysteem gelooft de weduwe nog steeds in gerechtigdheid. "We moeten nooit de hoop verliezen dat Indonesië een land zal zijn dat mensenrechten respecteert en goed zal maken wat het zijn onderdanen heeft aangedaan."

Stille demonstratie
Elke maand reist Suciwati af naar Jakarta om te protesteren. Ze spreekt af met de beweging KontraS van haar man en loopt iedere donderdagmiddag gekleed in zwart mee met de stille demonstratie die plaatsvindt voor het paleis van de Indonesische president.
Haar onuitputtelijke energie haalt Suciwati uit de liefde. "Liefde voor mijn man, mijn kinderen en mijn vrienden, liefde voor de mensen die voor gerechtigdheid vechten en uit liefde voor mijn vaderland."

Unjust wordt vertoond in het hoofdprogramma van Movies that Matter Festival, A Matter of Act.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons