Lezersadvies: Volg je eigen moraal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vorige keer: Betalen om Charles uit de cel te halen? Lezersadvies: Volg je eigen moraal Vrijkopen of niet? Voor dat dilemma stond ik toen Charles in de gevangenis kwam. Charles is een Ugandese jongen voor wie ik het schoolgeld betaalde en die verdacht werd van diefstal. Of hij nou schuldig was of niet: iedereen in…

Vorige keer: Betalen om Charles uit de cel te halen?

Lezersadvies: Volg je eigen moraal

Vrijkopen of niet? Voor dat dilemma stond ik toen Charles in de gevangenis kwam. Charles is een Ugandese jongen voor wie ik het schoolgeld betaalde en die verdacht werd van diefstal. Of hij nou schuldig was of niet: iedereen in Uganda vond dat ik Charles een nieuwe kans moest geven. De lezers van MyWorld waren minder stellig: bij hen oogstte het dilemma verdeelde reacties.  

Stelen verdient geen beloning. Volg je eigen moraal. Zo luidde een derde van de lezersreacties. Daarin kon ik mij beter vinden van de adviezen van de Ugandezen. Er waren ook lezers die vonden dat Charles nog een kans verdiende, omdat stelen een overlevingsmechanisme is. Die reacties bezorgden me twijfels. Ten slotte waren er de lezers die me aanraadden te gaan polderen: laat hem een schuldbekentenis tekenen, zelf zijn vrijkoopsom betalen, geef hem een voorwaardelijke straf en zorg dat hij tijdens zijn gevangenschap naar school kan. Dat waren in mijn ogen goedbedoelde maar omslachtige maatregelen die verdere controle vereisen.

Ik kocht Charles niet vrij. En daarbij dacht ik vooral aan de Ugandese zakenvrouw die haar microkrediet door Charles in rook zag opgaan. De moraal over stelen in Uganda, is niet de mijne. Stelen is daar geen enkel probleem, mits je dat slim doet en je de macht aan je zijde hebt. Dan ben je een ‘big man’. Onhandige diefjes daarentegen worden op markten letterlijk gelyncht. Charles kwam vrij wegens gebrek aan bewijs, de beloning voor zijn gelieg en gedraai. Zijn mentor Calvin zorgde ervoor dat Charles weer naar school kon. Maar hij ging opnieuw in de fout. Hij probeerde een blanke priester geld af te troggelen. Uiteindelijk zakte hij voor zijn schoolexamens. Jammer. Toch maak ik me niet zoveel zorgen over hem. Ik denk dat hij de potentie heeft een ‘big man’ te worden.

Door Edith Tulp

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons