Achtergrond

Leven op een roze wolk geen pretje in Oeganda

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Oegandese oppositiepartijen leven niet graag op een roze wolk. Zij werden gister in het centrum van Kampala tijdens demonstraties door het leger getrakteerd op een regen van roze spray. Ook homoseksuelen liggen onder vuur.
 

Het is de nieuwste tactiek van de overheid. Op Twitter is lang gediscussieerd over de #pinkstuff. Het blijkt een stof te zijn die het makkelijk maakt om mensen weken na de protesten nog steeds te kunnen identificeren.

Anti-homowet
Ook de roze wolk van homoseksuelen in het Oost-Afrikaanse land staat onder spanning. Het parlement heeft een besluit overde controversiële anti-homowet op het laatste nippertje uitgesteld. Als de wet wordt aangenomen kunnen duizenden Oegandese homoseksuelen in de gevangenis belanden of zelfs de doodstraf krijgen.

Gisteren was het de oppositie die de straat op ging, maandag waren dat Oegandese vrouwengroepen. Zij protesteerden tegen de hoge voedselprijzen en het buitensporig geweld waarmee de overheid reageert op haar ontevreden burgers.

Gekleed in stralend wit en met het huisraad in de hand liepen ongeveer honderd vrouwen gister in de hoofdstad Kampala mee met een demonstratie tegen het geweld dat de overheid loslaat op haar eigen burgers. De lege potten en pannen die de vrouwen vasthielden staan symbool voor de lege magen van de meeste Oegandezen die vanwege de torenhoge voedselprijzen en inflatie geen eten meer kunnen kopen.

“Wij als vrouwen van de samenleving uiten diepe bezorgdheid over het gebruik van excessief geweld door de politie en het leger. We dringen er bij de regering op aan te luisteren naar de problemen van het publiek en kritische maatregelen te treffen om een nationale crisis te voorkomen”, las Carol Namagembe, woordvoerster van de vrouwen voor. Het pamflet werd door de vrouwen overhandigd aan de VN-rapporteur voor mensenrechten, Margaret Ssekaggya.

Pepperspray
De vrouwendemonstratie die maandag plaatsvond is de aftrap van een belangrijke week die cruciaal kan zijn voor de richting waarin Oeganda zich ontwikkeld. De walk-to-work-demonstraties van de oppositiepartijen escaleerden vrijdag 28 april. Het raam van de auto van Kissa Besigye, Oeganda’s belangrijkste oppositieleider, werd met een hamer kapotgeslagen en pepperspray werd in het gezicht van Besigye gespoten. Hij is met spoed voor medische hulp naar Nairobi gevlogen. De dag na het incident gingen honderden Oegandezen woedend de straat op en schoten politie en het leger met scherp op de demonstranten. Tot nu toe hebben de rellen aan tien burgers het leven gekost.

Vandaag komt Besigye terug naar Oeganda. Vanochtend werd zijn vlucht echter geblokkeerd door Keniaanse inlichtingendiensten. Niet geheel toevallig arriveren vandaag ook verschillende staathoofden waaronder Mugabe van Zimbabwe en de presidenten van Tanzania en Kenia. Zij wonen donderdag de vijfde ‘swearing-in ceremony’ van president Museveni bij. Hij won namelijk de verkiezingen, maar volgens de oppositie waren die corrupt en vervalst.

Explosieve sfeer
Sinds een maand heerst er een explosieve sfeer in het land, waarbij de overheid met scherp schiet op protesterende burgers. Tot nu toe kwamen tien mensen om tijdens het geweld en raakten honderden gewond. Ook zijn naar schatting 600 Oegandezen opgepakt tijdens de rellen, zij zitten nog steeds vast.

Terwijl Oeganda wacht op de terugkeer van haar oppositieleider komen vandaag verschillende staatshoofden aan in het land om de ‘swearing-in ceremony’ van de president morgen bij te wonen. Ondertussen heeft de oppositie vandaag weer een demonstratie gepland. Indien de oppositieleider vandaag terugkomt vindt er in het centrum van Kampala een alternatieve ceremonie plaats waarbij hij tot president wordt gekroond.  Vrijdag zal ook worden geprotesteerd en zaterdag staat een ‘torture-parade’ op de rol, waarbij demonstranten die door politie en leger hardhandig zijn aangepakt door de straten van de hoofdstad zullen ‘paraderen’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons