De een ziet een 'tsunami van vluchtelingen' en vindt dat Europa's deur dicht moet. De ander vindt het een inhumaan beleid en roept Europa op meer vluchtelingen op te nemen. Tijd voor een duik in de feiten.
Waarschuwing: ja, het ingewikkeld en genuanceerd. En een geruststelling: we hebben een leeswijzer gemaakt die je prima door de grafieken en kaarten gidst.
Op de kaart
Eerst twee kaarten om je een globale indruk te geven van het probleem. De eerste kaart toont het aantal vluchtelingen in een land: mensen die hun land van herkomst ontvluchten en nu in een buitenland verblijven.
De tweede kaart laat je het aantal ontheemden zien: mensen die binnen de grenzen van hun land van herkomst zijn gevlucht. Wanneer er meer dan 2,5 miljoen ontheemden zijn in een land, dan is de cirkel rood.
Leeswijzer
- De keuze: dilemma van een vluchteling
Blijf je in een overvol kamp? of stap je in een gammel bootje? Lees meer over deze moeilijke keuze van migranten in deze longread.
- De route: welke route leggen vluchtelingen af?
Hoe komen vluchtelingen eigenlijk naar Europa? En welke route is het meest 'populair'? Lees hier de data-context die de tv-beelden vanaf Lampedusa soms missen.
- Asiel aanvragen: Poort Nederland half open/gesloten*
Hoeveel asielaanvragen honoreert Europa? Staat de deur van Nederland echt open of valt het wel mee? Spoileralert: de deur staat voor ruim 48% open – of is voor meer dan de helft dicht. Wat jij wilt.
- De blijvers: de cijfers achter de asielzoekers die je kent van televisie
Waar komen asielzoekers in Nederland vandaan? En met hoeveel zijn ze? Alvast een tip: er is een duidelijke parallel tussen het land van herkomst van asielaanvragers en de brandhaarden in de wereld (verrassing).
Ps. Van slaapzakacties tot een benefietrun. De initiatieven buitelen over elkaar heen. Best lastig als je vluchtelingen wilt helpen. Want wat is nu echt nodig en nuttig? Vijf tips.