Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. Toch liggen er al flink wat boeken op de nachtkastjes van de OneWorld-redactie. Wat lezen wij in 2013?
Waar moet het heen met de hulp uit het Westen, en wat heeft de ‘Witte Man’ eigenlijk nog te zoeken in The Rising Continent? Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten woonde jarenlang in Uganda en Rwanda. In Dag Afrika wisselt zij persoonlijke anekdotes en aangrijpende verhalen af met een kritische blik op ontwikkelingshulp. Een boek over hypocriete hulpverleners, slimme Chinezen en de realiteit van alledag – zonder opgeheven vingertje. Dag Afrika verschijnt in februari bij uitgeverij De Bezige Bij.
Theelepel aarde en zee – Dina Nayeri
Goed nieuws voor liefhebbers van boeken als De Vliegeraar en Dochter van Isfahan. Auteur Dina Nayeri, geboren in Iran en op tienjarige leeftijd naar Amerika geëmigreerd, vertelt in hetzelfde thema een meeslepend verhaal over het meisje Saba dat opgroeit in het Iran van de jaren tachtig. Saba en haar tweelingzus dromen samen van Amerika. Maar op een dag is Saba’s zus verdwenen, net als haar moeder. Saba blijft achter met haar vader en gaat gebukt onder het nieuwe islamitische regime. Theelepel aarde en zee is vanaf april verkrijgbaar.
De kracht van Afrikaans denken – Leontine van Hooft
Ondernemer Leontine van Hooft maakte naar eigen zeggen ‘in Afrika kennis met de kracht en veerkracht van Afrikanen in internationaal zakendoen’. Als grondslag daarvan presenteert ze de Afrikaanse humanistische levensfilosofie Ubuntu. Oude meesters en hedendaagse leiders van de filosofie vertellen over hun drijfveren. Het boek biedt inspiratie en lessen voor leiders en managers die opzoek zijn naar een andere manier van werken, maar barst ook van de verhalen die Leontine zelf heeft beleefd of gehoord.
Groeten uit 2030 – Jan Paul Schutten
Dit kinderboek voorspelt de toekomst! De wetenschap kan heel veel gaan veranderen: een zelfsturende auto, een uitvouwbare kamer of een robot die je helpt met je huiswerk. Dankzij de mooie plaatjes is de wereld van de wetenschap niet eens zo ingewikkeld. Advies van de auteur: lees het boek in 2030 nog eens, kun je lachen.
40 Bulgaarse recepten van 20 bijzonder Bulgaren – Hellen Kooijman
Ljoetenits, vita banitsa, ayran en katsjamak. Gerechten die je nu misschien nog onbekend in de oren klinken, maar met dit kookboekje kun je ze zelf bereiden. De opbrengst van het boekje gaat naar een Bulgaars centrum voor jongeren met een beperking. Tussen de recepten door lees je hun verhaal. Tip van de Bulgaren: een goede maaltijd is niet compleet zonder rakija brandewijn!
Werken aan de WEconomy – Jan Jonker
De roep ‘dat het anders moet’ klinkt luid. Daarom schreef Jan Jonker in samenwerking met velen een handleiding voor een nieuwe economie vol duurzaamheid: afval wordt voedsel, rioolwater een nieuwe bron van inkomsten, zorg voor ouderen wordt ondergebracht in een straatcoöperatie en er komt een feed-in regeling voor stadsgroenten. Lezen als je wilt weten hoe dit in hemelsnaam uitpakt in de praktijk.
Theaterwetenschapper, neerlandicus en cultureel antropoloog Emile Schra brengt in dit boek al zijn disciplines bijeen. Hij beschrijft zes theatervormen in Turkije, Suriname, Bali, India, China en Japan. Met sprekende teksten en rijke illustraties laat hij je een wereld zien met theatertradities die al jaren van meester op leerling worden overgebracht.
Gevangenisliederen – Liao Yiwu
Vier jaar lang zat de Chinese Liao Yiwu in gevangenschap vanwege zijn kritiek op het communistische regime. In 1990 werd hij opgepakt nadat hij gedichten geschreven had over de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede. Zijn vriendschap met twee ter dood veroordeelde medegevangenen was de aanleiding voor het schrijven van Gevangenisliederen, waaraan hij twintig jaar heeft gewerkt. Zijn werk verschijnt over de hele wereld, alleen in China al jaren niet meer.
Foto: cc