Lastige zoektocht naar duurzame rookworst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Mensen die graag lekkere rookworst eten en zorg hebben voor het milieu kunnen het beste de Gelderse rookworst van Albert Heijn of de magere varkensrookworst van Lifestyle kopen, adviseert Natuur & Milieu. Deze worsten kregen de aanmoedigingsprijs voor lekkerste duurzame rookworst.

Duurzaam, maar niet lekker
In totaal zijn 21 rookworsten getest op duurzaamheid waarvan elf meededen in de smaaktest. De puur plantaardige worsten van Tivall en Vivera scoorden het beste op de uitstoot van broeikasgas, energiegebruik en ruimtebeslag. ‘Heel duurzaam, maar niet lekker’, was het oordeel van de jury. De smaak is belangrijk, want als duurzame rookworsten niet lekker genoeg zijn, zal hun marktaandeel nooit groter worden.

“Ik daag heel voedsel-Nederland uit om met een fantastisch lekkere duurzame rookworst te komen die iedereen graag bij de boerenkool eet”, zei tv-kok Pierre Wind die met een filmpje verslag deed van zijn zoektocht naar de ultieme rookworst. Wind gaat zich de komende tijd hard maken voor duurzame én lekkere rookworst.

Hema-worst matig
De bekende Hema-rookworst en de Gelderse rookworst van Unox scoorden matig op duurzaamheid. Ze kwamen niet verder dan een respectievelijk 16e en 12ste plaats. Sijas Akkerman van Natuur & Milieu geeft de worstenmakers een paar tips voor duurzaamheid: “Stop meer plantaardige ingrediënten  in rookworst, maak meer gebruik van kip en gebruik verantwoorde soja in het veevoer.”

Rookworsten met minder vlees zijn beter voor het milieu. Als alle Nederlanders een dag per week geen vlees eten scheelt dit de CO2-uitstoot van 5,2 miljard autokilometers. Dit is 5 procent van het totale aantal autokilometers in Nederland. Minder vlees is ook nog eens gezonder omdat je dan minder verzadigde vetten binnenkrijgt.

Foto boven: Pierre Wind, Natuur & Milieu Sebastiaan ter Burg

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons