Lage-inkomenslanden beter af met sweatshops

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In de westerse wereld zijn ze bijna een symbool van uitbuiting: de sweatshops waar mensen dag in dag uit gevaarlijk werk doen voor extreem lage lonen. Een onderzoek dat vorige week naar buiten kwam, doet een opmerkelijke bevinding. Lage-inkomenslanden zijn alsnog beter af mét sweatshops, dan zonder.

De resultaten van de studie die vorige week gepubliceerd werd door de US National Bureau of Economics Research, doen geloven dat de ongezonde fabrieksbaantjes voor individuen alsnog beter zijn dan helemaal geen baan, zo meldt Quartz. Al scheelt het niet veel.

Ondernemerschap voordeliger

Duizend Ethiopische arbeiders deden 13 maanden lang verslag aan de onderzoekers over hun inkomen, gezondheid en geluk. Eén deel van de mensen ontving 300 dollar en training in het opzetten van een eigen bedrijf, een tweede deel kreeg een baan aangeboden in een lage-lonen fabriek, en een derde deel moest het ‘zelf uitzoeken’.

Het zelfstandig ondernemerschap heeft veruit de meeste voordelen voor de Ethiopiërs. Het werken in fabrieken biedt misschien een constant loon ten opzichte van het ondernemerschap, maar verdubbelt de kans op verwondingen en zorgt voor meer financiële zorgen. Het inkomen van de mensen die in de informele sector werkten, was iets lager dan dat van de fabrieksarbeiders.

Vangnet

Volgens een van de onderzoekers bieden deze fabrieken een soort vangnet voor mensen die (tijdelijk) een vaste bron van inkomsten nodig hebben, of iemand die weinig opties heeft in de informele sector. Meestal stoppen ze weer zodra er zich een betere kans voordoet. 77 procent van de arbeiders verliet z'n werk in de fabriek binnen een jaar.

De onderzoekers stellen dat ondanks de problemen met sweatshops, 'we niet kunnen concluderen dat Afrika minder lage-inkomen fabrikanten nodig heeft'. Al zouden landen meer kunnen doen om te garanderen dat de fabrikanten hun arbeiders eerlijk behandelen, en barrières te verminderen voor ondernemers die een eigen bedrijf willen starten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons