Achtergrond

Kunstenares Tinkebell toert langs kamerplanten van belastingontwijkers

De jungle van belastingparadijs Nederland bestaat uit duizenden leegstaande kantoren met in elk kantoor één kamerplant. Deze kamerplanten zorgen ervoor dat buitenlandse bedrijven zich op papier in Nederland kunnen vestigen en daardoor nergens belasting hoeven te betalen. Kunstenares TINKEBELL vindt dat absurd en organiseert een tour langs de kantoorpanden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De belastingdienst bedacht een regel die (buitenlandse) bedrijven die in Nederland geregistreerd zijn, verplicht om een kamerplant op kantoor hebben. Dat staat in het boek Het Euro Evangelie van financieel journalist Arno Wellens. Omdat er af en toe iemand op kantoor moet zijn om de plant water te geven, vormen de planten het ‘bewijs’ dat  bedrijven die op papier in Nederland zijn gevestigd, hier ook metterdaad kantoor houden. “Daarom mag het specifiek geen plastic plant zijn”, zegt TINKEBELL. De regel is bedacht om belastingontwijking tegen te gaan van zogenaamde brievenbusfirma’s die alleen een postadres in Nederland aanhouden om gebruik te maken van het voordelige belastingklimaat. Eerder maakte OneWorld hier samen met SOMO een longread over.

Absurd

Wellens nodigde TINKEBELL uit op de Zuidas in Amsterdam, toen zij voor het eerst over de kamerplantregel las in zijn boek. “Ik vond het zo absurd! Dus ik belde hem om te vragen of het echt waar was en het bleek te kloppen”, zegt de kunstenares. Wellens leidde haar rond langs een aantal uitgestorven kantoren met in elk kantoor – inderdaad –  één eenzame kamerplant. TINKEBELL: “Het gaat waarschijnlijk om honderdduizend kantoorpanden die er zo bijstaan.”

Volgens Wellens gaat er via kamerplantconstructies maar liefst dertien keer meer geld door Nederland heen dan dat we als land binnenhouden. Daarnaast komt het vaak voor dat ontwikkelingslanden door deze constructies belastinggeld mislopen, omdat bedrijven actief zijn in die landen maar daar nu geen belasting hoeven te betalen. “Dan wordt de staatskas niet gevuld en is er minder geld voor voorzieningen voor de lokale bevolking”, zegt TINKEBELL. “De meeste mensen weten dit wel, maar ze hebben er geen gevoel bij.”

Kamerplanttour

 

 

Om deze grootschalige, legale belastingontduiking meer onder de aandacht te brengen, organiseert de kunstenares samen met Arno Wellens de kamerplanttour. Dit is een busrit van Enschede naar Amsterdam die langs een aantal ‘kamerplantbedrijven’ uit landen als Moldavië, Oekraïne, Rusland en Portugal gaat. Wellens legt tijdens de tour uit hoe de constructies werken die bedrijven gebruiken om belasting te ontduiken. “En we proberen om ergens naar binnen te sneaken”, zegt TINKEBELL. Alle informatie tijdens de tour wordt voorzien van bronnen en alle kantoren waar de bus langs rijdt zijn voorzien van kamerplanten. Morgen (vrijdag 7 april) is de eerste rit.

Foto header: flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons