Kredietcrisis treft geefgedrag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Van de dertig procent die aangeeft minder te gaan geven, zegt ongeveer eenderde op hulp aan ontwikkelingslanden gaan bezuinigen, een kwart schrapt de donaties aan Nederlandse goede doelen en de rest neemt zich voor om helemaal te stoppen met geven.

Misschien valt de praktijk mee. onzeWereld citeert directeur Adri Kemps van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF): "Uit de analyses van de afgelopen 40 jaar lijkt er geen verband te bestaan tussen de inkomsten van goede doelen en de conjunctuur." Waar dit precies aan ligt weet hij niet. "Het kan verklaard worden door de grote spreiding van de methoden van fondsenwerving zoals collectes, vaste donaties en inkomsten uit nalatenschappen."

donationsBezinning
Diana van Maasdijk, onafhankelijk adviseur voor particulieren en organisaties die actief zijn op filantropisch gebied denkt dat voor goede doelen nu juist het moment is gekomen om de koe bij de horens pakken. "Mensen komen tot bezinning. Waarom is die crisis er? Dit is het moment om te laten zien waarom donateurs nodig zijn en dat het geld goed terecht komt. Nu is het tijd om een band met de donateur te kweken."

In 2008 hebben vrijwel evenveel burgers geld gegeven aan goede doelen als in het voorafgaande jaar. Nu 77,6 procent, vorig jaar 78 procent. In eerdere jaren lag dat percentage nog op ruim 84 procent. De lichte daling van het aantal gevers lijkt dus tot stilstand gekomen. De huis-aan-huis collecte levert nog steeds het meeste geld op.

Jaarlijks houdt onzeWereld het onderzoek ‘Doet u genoeg voor een betere wereld?’, dit keer voor de vierde keer. Andere trends die uit deze editie van het onderzoek naar voren komen zijn dat er ten opzichte van vorig jaar een kleine meerderheid is ontstaan (ruim 55 procent) van mensen die vinden dat de overheid genoeg besteedt aan ontwikkelingshulp. Ook zeggen steeds meer mensen dat ze liever zelf iets willen doen dan dat ze geld geven.

PRAAT MEE !

DEBAT + VERKIEZING

Ontwikkelingshulp ligt onder vuur. Er is kritiek. En er zijn vragen. Helpt het wel? Is het effectief genoeg? Moet het allemaal anders? Toch blijven we gul geven en steken we massaal de handen uit de mouwen om zelf iets te ondernemen.

Naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek ‘Doe je genoeg voor een betere wereld?’ organiseren onzeWereld en OneWorld.nl een publieksdebat. Geeft u liever uw geld aan kleine particuliere organisaties of juist aan de grote? Of wilt u liever zelf iets gaan doen? Heeft de kredietcrisis nog gevolgen? Discussieer mee op donderdagavond 19 februari.

Op deze avond wordt ook de ‘Man/Vrouw van de Wereld 2008’ bekend gemaakt. Dit initiatief van OneWorld.nl richt de schijnwerper op bijzondere mensen die zich gepassioneerd inzetten voor een betere wereld. Bezoekers van OneWorld.nl kunnen een stem uitbrengen op een kandidaat voor deze eretitel. Op 19 februari kiest een jury uit de vijf genomineerden die de meeste online stemmen kregen, de ‘Man/Vrouw van de Wereld 2008’.
 
 
 De bijeenkomst vindt plaats op
 
  DONDERDAG 19 FEBRUARI
    Rode Hoed,
    Keizersgracht 102,
    Amsterdam
 
Aanvang: 19.30 uur. Zaal open: 19 uur. Toegang: € 7,50 (aanmelden via internet) of € 8,50 (aan de kassa). Aanmelden kan via de site van de Rode Hoed.

Per 1 januari 2009 maken OneWorld en onzeWereld deel uit van de stichting Global Village Media.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons