Het probleem is inmiddels zo erg dat er door illegale houtkap jaarlijks wereldwijd een bosgebied verdwijnt dat 3,5 keer zo groot is als Nederland. Verder vormen ontbossing en illegale houtkap een grote bedreiging voor planten en dieren en bevordert het klimaatverandering.
Twintig procent van het hout dat Europa binnenkomt, is illegaal gekapt of van dubieuze herkomst.
Milieudefensie vindt het niet van deze tijd dat illegaal gekapte producten hier gewoon in de winkels te koop zijn. Nu heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel uitgebracht om handel in illegaal hout te stoppen. Milieudefensie vreest echter dat dit wetsvoorstel niet zal bijdragen aan duurzaam bosbeheer. Want het wordt bijvoorbeeld niet strafbaar om illegaal gekapt hout te verhandelen.
Gelukkig kunnen het Europees Parlement en de Europese Raad nog verbeteringen aanbrengen. Om dit te bereiken moet het Europees Parlement zich hardmaken voor een snelle afhandeling van een goed wetsvoorstel. Daarom is Milieudefensie een actie begonnen voor een wetgeving inzake illegaal hout. Met de actie willen ze zoveel mogelijk mensen oproepen om een boodschap te krassen in het bureau van de Europarlementariërs om hen zo aan te zetten tot actie.