Achtergrond

K’ranti! De Surinaamse pers 1774-2007

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De veelzijdigheid en complexiteit van de Surinaamse pers is een rode draad in de tentoonstelling. In de achttiende en negentiende eeuw zijn de Surinaamse kranten vooral nieuws- en advertentiemedia. In de twintigste eeuw komt hier verandering in, als het aantal krantentitels toeneemt alsmede het journalistieke niveau. Net als in Nederland heeft de verzuiling in Suriname tot gevolg gehad dat alle bevolkingsgroepen, religies, politieke bewegingen en maatschappelijke organisaties een eigen blad hadden. Hoewel veel van deze bladen een kort bestaan beschoren was, hebben een paar dagbladen zoals De West (vanaf 1909) de Ware Tijd (vanaf 1957) de tand des tijds weten te overleven.

krant2
De Rode Ster, 1974

 

 

Tijdsperiodes
In verschillende tijdsperiodes neemt de tentoonstelling de bezoeker mee naar de meerdere hoogte- en dieptepunten in de Surinaamse geschiedenis. Kolonialisme, slavernij, emancipatie, de integratie van zeer diverse bevolkingsgroepen in de samenleving, ‘verbroedering’, het ideaal van ‘wan pipel’ en de onafhankelijkheid zijn allen onderwerpen die de bezoeker tijdens de tentoonstelling tegen zal komen.

 

 

Webtentoonstellng
Niet alleen op de tentoonstelling kan een ieder die geïnteresseerd is meer te weten komen over de persgeschiedenis van Suriname, maar ook de website van Surinaamse Pers biedt een scala aan kijkplezier. Zo is er op deze site informatie te vinden over alle zeshonderd titels die in de afgelopen 230 jaar in Suriname verschenen. Bovendien voorziet de site ook in de mogelijkheid om digitaal een groot aantal kranten uit de achttiende en negentiende eeuw te bekijken.
De tentoonstelling in het Persmuseum is nog tot en met 2 maart 2008 te zien.

 

Meer info:
Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur
zondag van 12.00-17.00 uur
Entree: Volwassenen 3 euro, diverse kortingen 2,50 euro en museumkaart gratis.

 

Persmuseum

Surinaamse Pers

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons