Beeld: CIWF

‘De kooikip heeft geen enkele mogelijkheid om kip te zijn’

Kooien voor legkippen zorgen voor veel dierenleed. Daarom zijn zulke kooien in Duitsland vanaf 2025 verboden. Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) vindt dat Nederland niet kan achterblijven en roept de Tweede Kamer op de kooien te verbieden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In totaal zijn er zo’n 28 miljoen leghennen in Nederland. Ondanks de afschaffing van de legbatterij in 2012, leven ruim zes miljoen legkippen in krappe, overvolle kooien. De leefomstandigheden van deze kippen zijn zo slecht dat ze in strijd zijn met Nederlandse en Europese regelgeving omtrent dierenwelzijn, zo stelde de dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) in een rapport. “De kooi is goedkoop. Verder werken boeren altijd al op deze manier, ze zijn eraan gewend”, vertelt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland.

Verbod

“De kippen hebben geen ruimte om te fladderen, scharrelen, een nest te bouwen of zelfs maar de vleugels te strekken. De kooikip heeft geen enkele mogelijkheid om kip te zijn”, zegt Laugs. Daarom is de dierenorganisatie een petitie gestart. “Al meer dan twintig jaar schakelen kippenboerderijen in Nederland over op scharreleieren. De kippen zitten dan nog binnen, maar niet in een kooi. Dus ze kunnen fladderen en op een etage zitten.” Volgens Laugs is er de laatste jaren meer vraag naar vrije uitloopkippen, die de stal uit kunnen.

Al meer dan twintig jaar schakelen kippenboerderijen in Nederland over op scharreleieren

Zowel de verrijkte als de koloniekooi worden vanaf 2025 in Duitsland verboden. “Nederland exporteert veel eieren naar Duitsland, dus het is een kwestie van tijd dat de koloniekooi ook hier verboden wordt”, zegt Laugs. In een verrijkte kooi heeft een kip iets meer ruimte dan een A4’tje; de kip heeft een zitstok, een plastic matje met strooisel en een flapje als legnest.

In een koloniekooi – die iets hoger is – heeft een kip minder dan twee A4’tjes ruimte. De kooi heeft twee zitstokken, een groter matje en een groter legnest. Sinds 2008 mogen de verrijkte kooien in Nederland niet meer worden gebouwd, maar ze zijn nog wel in gebruik. In 2021 worden de verrijkte kooien geheel verboden, de koloniekooi echter niet. Terwijl die in Duitsland wel wordt verboden.

Botbreuken

Een kip moet onder andere haar vleugels kunnen uitstrekken, zoeken naar voedsel, stofbaden en een nest kunnen bouwen. Dat zijn volgens het wetenschappelijk panel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de minimale voorwaarden voor het welzijn van het dier. Door weinig beweging en overmatig fokken krijgen veel kooikippen last van broze botten. Uit een rapport van de dierenbescherming blijkt ook dat veel kippen botbreuken oplopen wanneer ze worden gevangen om naar de slacht te gaan.

Alternatieven

Volgens Laugs zijn er goede alternatieve systemen. “In Nederland is al veel ervaring op gedaan met verschillende systemen, bijvoorbeeld bij duurzame en biologische kippenboerderij Kipster.” Boeren hoeven volgens Laugs niet bang te zijn dat ze op onbekend terrein belanden. “Het ergste dierenleed voorkom je door de kippen uit de kooien te halen. Boerderijen hoeven niet zo te worden als Kipster, waar ontzettend veel is gedaan op het gebied van welzijn voor de dieren en het milieu. Maar boeren moeten zich wel meer realiseren dat die kooien weg moeten.”

En de consument? Die kan het beste voor vrije-uitloopeieren of biologische eieren kiezen: zoals het vrije-uitloopei GIJS, te koop bij de PLUS of het biologische Rondeel-ei van de Albert Heijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons