Komt jouw project in aanmerking voor financiering?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deel 2: Voorwaarden voor projectfinanciering bij Wilde Ganzen

Je hebt als stichting een start gemaakt, je weet wat je gaat doen in je projectland, en nu begin je met het werven van fondsen. Wilde Ganzen is een van de partijen waar je terecht kunt voor financiële ondersteuning. Om in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, die volgens hen noodzakelijk zijn voor een succesvol project. De organisatie ontwikkelde daar een QuickScan voor. OneWorld spreekt met Rachida Boukhriss, relatiebeheerder voor particuliere initiatieven bij stichting Wilde Ganzen, over de belangrijkste voorwaarden uit deze zelftest.

Projecteigenaar in projectland

“In de afgelopen jaren bij Wilde Ganzen heb ik veel mensen gezien die een particulier initiatief starten omdat ze tijdens hun vakantie, stage of studie in het buitenland mensen hebben ontmoet die ze willen helpen”, vertelt Boukhriss. “Zij hebben hele mooie plannen, maar die plannen komen vaak niet overeen met waar de mensen in het land behoefte aan hebben.” Volgens Boukhriss moet je daarom als Nederlandse organisatie altijd samenwerken met een organisatie in je projectland. “Juist zij moeten de ‘projecteigenaar’ zijn. Het draait immers om hen.”

Samenwerking tussen de Nederlandse stichting Lusekelo en de projecteigenaar in Zambia. Foto: Wilde Ganzen

Daarom is volgens Boukhriss samenwerking met de gemeenschap daar onontbeerlijk. “Alleen dan heeft je project een kans van slagen. Gaat het bijvoorbeeld om het bouwen van een school, praat dan niet alleen met het schoolbestuur. De mening van ouders en toekomstige leerlingen is net zo belangrijk.”

Terugtrekken van je Nederlandse stichting uit het projectland moet volgens Boukhriss het uiteindelijke doel zijn. “Daarom willen wij het liefst dat de partner daar zelf een projectplan en begroting opstelt. Natuurlijk kun je dat ook samen doen, maar de vraag van de mensen daar staat voorop. Ook bereid je je zo al voor op een toekomstige overdracht.”

Officieel geregistreerd

Zowel je organisatie in Nederland als je partnerorganisatie in het projectland moeten officieel geregistreerd zijn, en erkend worden door de overheid.  “Dat heeft vooral te maken met aansprakelijkheid ”, vertelt Boukhriss. “Door jezelf officieel te registreren ondervang je een boel juridische problemen.”

Door jezelf officieel te registreren ondervang je een boel juridische problemen

Een registratie krijgen kan lastig zijn, bijvoorbeeld in landen waar conflicten zijn tussen burgers en regering. Dan is is het goed om te weten dat ‘een organisatie’ in het projectland breed kan worden opgevat. “Een ziekenhuis of een school is vaak al geregistreerd. Met hen kun je een partnerschap aangaan.”

“Zorg er wel altijd voor dat die organisatie geen eenmansaangelegenheid is, maar een meerkoppig bestuur heeft. Mocht er iemand wegvallen, dan ligt je project niet direct stil en kun je gewoon doorwerken.”

Dek lopende kosten en kosten voor capaciteitsopbouw

Met alleen materialen en concrete kosten ben je er vaak nog niet. “Houd in je projectvoorstel altijd rekening met overige kosten. Als je bijvoorbeeld een kraamkliniek in een ziekenhuis renoveert, schaf je waarschijnlijk nieuwe apparatuur aan. Maar er moet dan ook geld zijn begroot voor een training hoe je die nieuwe apparatuur moet gebruiken.”

Daarnaast moet je nadenken over lopende kosten, zoals salarissen en elektriciteitsverbruik.  “Er zijn organisaties die daar voorafgaand niet over nadenken. Daar werkt Wilde Ganzen in principe niet mee samen. Je moet een compleet verhaal hebben en een realistisch plan waarmee je project – ook op de lange termijn – verschil maakt.”

Je moet een compleet verhaal hebben en een realistisch plan waarmee je project – ook op de lange termijn – verschil maakt

Voldoet jouw project aan de voorwaarden van Wilde Ganzen? Test jezelf met de QuickScan of neem contact op met servicedesk@wildeganzen.nl.

Lees ook deel 1: Zes adviezen voor startende werelddoeners

De quikscan geeft je een idee van de eisen die Wilde Ganzen stelt aan projecten. Er is heel veel mogelijk. Wilde Ganzen geeft advies op maat, word iedereen uitgenodigd die een project start of voert in een ontwikkelingsland om met ons contact op te nemen. Dan kunnen we samen bekijken of samenwerking tot de mogelijkheden behoort.

Meer weten? Stel een vraag in onze Werelddoeners Facebookgroep of neem een kijkje op de Werelddoeners Wiki, waar kennis over en voor particuliere initiatieven in de ontwikkelingssamenwerking wordt gedeeld.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons