Koken met de vijand

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een van de twee vrouwen laat een voice-mailbericht achter voor de ander, die net op het punt staat haar zoon af te zetten bij het introductiekamp voor de eerste dag van zijn verplichte militaire dienst. "Ik wil je nog even succes wensen met je zoon", zegt ze. "Ik hoop dat hij veilig is."

De scene is op zich niet zo bijzonder. Tot dat je te weten komt dat de vrouw

koken4

De serie 'A taste of conflict' moet de kloof
tussen Israëliërs en Palestijnen overbruggen

die het bericht achterlaat Amal is. Amal is een Palestijnse vrouw uit Ramallah, wier broer verlamd is geraakt vanaf zijn middel na beschoten te zijn door een Israëlische legerpatrouille. Haar man werd gedood tijdens zijn militaire dienst. Amal probeert zichzelf en haar twaalf jaar oude dochter te beschermen tegen het risico en de onderdrukking van een leven in Israëlische bezetting. Dat lukt niet altijd, haar dochter wordt in elkaar geslagen door klasgenoten. "Ze zeggen dat mama samenwerkt met de Israëliërs en dat ze haar zouden moeten doden", vertelt het meisje aan haar opa.

Dapper
Orna Pitusi, een Israëlische, en Clara Khoury, een Palestijnse, zijn gecast als de twee chef-koks in de dramaserie 'A taste of conlfict'. Velen, waaronder de zenderbazen, waren verbaasd en hadden hun bedenkingen bij het idee van een duopresentatie door een Israëliër en een Palestijn. De producenten waren dan ook blij verrast en vonden het enorm dapper dat het Israëlische Kanaal Twee besloot om de serie op prime time te gaan uitzenden.

De twee koks uit de serie krijgen

koken2
Actrices Orna Pitusi (links) en Clara Khoury

te maken met keiharde vooroordelen en bezwaren van hun nationalistische vrienden en familie, wat hun onderlinge band alleen maar versterkt. Tami, de Israëlische cheffin, is getrouwd met een man die ooit tijdens zijn militaire dienst een ongewapende Palestijn neerschoot. Hij is boos en vooral beschaamd door het feit dat zijn vrouw in het openbaar kookt met de vijand. Tami's zoon zegt dat hij een zwakkere soldaat wordt, omdat zijn moeder werkt met een Palestijn.

Zonder script te lezen
Het idee voor 'A taste of conlfict' kwam vanuit het Parents Circle-Families' Forum (PCFF), een initiatief van Israëlische en Palestijnse families die door het conflict in hun land getroffen zijn. Het PCFF organiseerde voor de cast een ontmoeting met acht Palestijnse en acht Israëliërs die hun verhaal vertelde. Voor actrice Clara Khoury, was dit erg ontroerend, ze werd in het bijzonder geraakt door het verhaal van een jonge Palestijnse vrouw uit de Westelijke Jordaanoever, wier broer werd doodgeschoten door Israëlische militairen. "Deze vrouw was zo sterk, ze gaf me de kracht en bemoediging om me volledig in te leven in mijn personage. Ik vind het idee achter de serie geweldig. Ik heb het aanbod geaccepteerd zonder het script te lezen", verteld Khoury aan de Engelse krant The Independent.

Volgens producent Haim Sharir moet de serie de kijker in een soort val lokken. "Kijkers zappen normaal gesproken meteen weg bij alles wat conflict-gerelateerd is. Wij proberen ze zo veel mogelijk emotioneel betrokken te krijgen bij de serie, zodat de kijker begrip krijgt voor de andere kant." De Arabische zender Al Jazeera heeft inmiddels ook haar interesse getoond in de serie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons