Koffieschillen als brandstof

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In januari komt het eerste schip met geperste koffieschillen voor energieproducent Essent uit Brazilië in Nederland aan. De bestemming is de Amer-centrale in Geertruidenberg. De vijfduizend ton aan koffieschillen worden gebruikt in een proef met biomassa.

Proef
Essent vindt de proef belangwekkend genoeg om er in een tv-spot reclame voor te maken. Een proef is het, niet meer maar ook niet minder. De tv-reclame is dan ook niet de voorbode van een geheel nieuw tijdperk waarin biomassa kolen en gas uit de energiecentrales heeft verdreven. Het is vooral

Amercentrale
Amercentrale

een ondersteuning van het imago van Essent.

Volgens Essent-woordvoerder Jeroen Brouwers maakt de biomassa van koffieschillen niet meer dan een procent uit van de grondstoffen die in de Amer-centrale voor de opwekking van stroom worden verbruikt. "Er moet vooralsnog geld bij, maar je moet toch ergens beginnen met het zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen."

Houtsnippers
Biomassa uit hout wordt al geruime tijd als grondstof benut. Zowel Nuon (in Lelystad) als Essent (in Cuyk) heeft een centrale die daarop draait. Het gaat hierbij om houtsnippers uit de bossen van Staatsbosbeheer. Om de klimaatbalans zo gunstig mogelijk te houden, wordt het hout aangevoerd uit het gebied rond de centrales, met een straal van ongeveer 50 kilometer.

De koffieschillen komen van aanzienlijk verder, uit de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. De lange weg naar Nederland kost energie; desondanks is de klimaatwinst volgens Essent groot.

HoutsnippersDe schillen worden in Brazilië weggegooid en dat betekent een CO2-verlies van 100 procent. Verzamelen van de koffieschillen, tot brokken verwerken, vervoeren en opstoken in een Nederlandse centrale levert ten opzichte van de gebruikelijke brandstoffen zelfs een CO2-reductie op van meer dan 90 procent. De eerste lading van 5000 ton moet uitwijzen wat de potentie is van de koffieschillen. De biomassa is gemaakt uit de oogst van vorig jaar. De oogst van dit jaar kan leiden tot nog eens 20.000 ton. Als Brazilië echt massaal aan het inzamelen slaat, dan hangt er tussen de 150.000 en 200.000 ton aan biobrandstof boven de markt. Dat is volgens Essent goed voor de stroomleverantie aan 100.000 huishoudens. Dan gaat het alleen nog maar om de koffieschillen uit Brazilië en niet over schillen uit andere koffie-producerende landen.

Lees verder bij Trouw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons