Koffie in gevaar door klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De koffieteelt in Ethiopië en Zuid-Sudan staat onder grote druk. De twee landen zijn de 'geboorteplaats' van de meest gedronken koffie ter wereld – arabica koffie – maar volgens onderzoek geleid door de Britse botanisten van Kew Gardens, is er in 2080 in dit gebied nog maar 35 procent van het aantal huidige locaties geschikt voor koffieteelt. Oorzaak is de opwarming van de aarde.

Opwarming van de aarde maakt het steeds lastiger voor boeren wereldwijd om koffie te verbouwen. Zelfs bij redelijk optimistische emissiescenario's loopt het aantal geschikte locaties voor koffieplantages in de twee landen terug van 350 in het jaar 200 naar slechts 50 in 2080.

Hemileia vastatrix, oftewel koffieroest is een schimmel die de arabica planten aantast. De schimmel kan niet in temperaturen onder de 10°C overleven, vandaar dat de meeste koffieplantages in de bergen te vinden zijn. Maar met de stijging van de temperatuur klimt de ziekte ook de hoge bergen in. Zo zagen naast Ethiopië en Zuid-Sudan, landen in Centraal Amerika hun koffieteelt met 30 procent afnemen in de afgelopen 2 jaar.

Koffie is na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld. De plant wordt verbouwd in 52 landen en 26 miljoen mensen werken in de koffie-industrie. Twee soorten die het vaakst in onze kopjes terecht komen zjin arabica (70 procent van de commerciële koffieproductie) en robusta.

Foto (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons