Knuffelen voor gezondheidszorg

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Denk je rustig van een festival te kunnen genieten, hangt er opeens een

Nurse6
Foto: Oxfam Novib

knuffelende broeder of zuster om je nek. Op Pinkpop haalden de 'huggende nurses' ruim 2200 steunbetuigingen in de vorm van knuffels op. Ook op Festival Mundial waren ze te vinden en komende zomer kun je de 'hugging nurses' nog veel vaker tegen komen! Volgens Nurse Sjaak vinden de meeste mensen het leuk om een knuffel te krijgen, hoewel het soms nog wat onwennig is. "Sommige mensen beginnen te blozen, te lachen en anderen tillen je enthousiast op of worden zelf opgetild. Er zijn ook mensen die een beetje overtuiging nodig hebben, en al snel om zijn als ze het doel van de knuffelactie horen. Zelfs enkele optredende bands en artiesten laten zich welwillend knuffelen op het backstage terrein."

Nurse9
Foto: Oxfam Novib

Tekorten
Elke dag zetten artsen en verplegend personeel in ontwikkelingslanden zich in voor fatsoenlijke gezondheidszorg. Ondanks dat ze doen wat ze kunnen, moeten nog 1,3 miljard mensen het stellen zonder dokter of verloskundige in de buurt. In ontwikkelingslanden zijn te weinig goed opgeleide mensen in de medische sector en de salarissen zijn slecht. Ook het onderwijs in ontwikkelingslanden kampt met een groot tekort aan leraren. Door het gebrek aan medische zorg en onderwijs neemt armoede toe en sterven talloze mensen aan ziektes die te behandelen of zelfs te genezen zijn.

Gevraagd: 6 miljoen medici en leraren
Aan deze situatie moet een einde komen. Er moeten ruim vier miljoen goed opgeleide artsen en verplegers in arme landen bijkomen. In het onderwijs zijn twee miljoen extra leraren nodig. Met de campagne 'Zorg voor Zorg' wil Oxfam Novib goede gezondheidszorg en goed onderwijs voor iedereen toegankelijk maken.

Aandacht voor zorg
Mensen die zich laten knuffelen door een zuster en de petitie tekenen vragen daarmee Bert Koenders, de Nederlandse minister voor  Ontwikkelingssamenwerking, om zich te buigen over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Hulp in deze sector is nog teveel versnipperd en bureaucratisch geregeld. De ene

 Waar zijn de zusters te vinden?

  • 11, 12 en 13 juli: North Sea Jazz
  • 2 augustus: Welcome to the Future
  • 15, 16 en 17 augustus: Lowlands
  • 23 augustus: Mysteryland

ziekte kan rekenen op vele miljoenen aan subsidies, terwijl iemand in een bed verderop met een andere ziekte zijn medicijnen of behandeling niet kan betalen.

Doe mee!
Laat je knuffelen op een van de festivals komende zomer, teken de petitie, of wordt zelf een 'hugging nurse'! Hoe meer mensen de actie ondersteunen, hoe sterker de boodschap aan minister Koenders. Kijk voor meer informatie op de 'Zorg voor Zorg'-website van Oxfam Novib.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons