Achtergrond

Knip ik heb je!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Langs de Indiase Ganges en in de Peruaanse Andes speuren tienerfotografen naar mooie plaatjes. Het Nederlandse bedrijf Fair Mail maakt daar ansichtkaarten van en verkoopt die in Europa. Op uitnodiging van Fair Mail bezocht de Indiase fotograaf Dhiraj Kanaujiya(19) Nederland.

Wat brengt je van de Ganges naar de Rijn?
‘’Ik maak een toer door Europa om te ontdekken wat mensen hier mooi vinden om zo inspiratie op te doen voor de ansichtkaarten. Terug in India ga ik voor Fair Mail andere tieners fotografieles geven en adviseren welke foto’s het goed doen in Europa.”

Ben je al iets te weten gekomen over de Nederlandse voorkeur?
“Een oudere dame vroeg of er ook kaarten met afbeeldingen van olifanten waren, maar die zijn er nog niet. Daar leer ik van. Dat Nederlanders houden van olifanten, van dieren.

Sinds 2009 heb je €2,050 verdiend. Wat doe je met het geld?
“Ik betaal er mijn school van, boeken, en ik heb er een laptop van gekocht. Een kwart gaat elke maand in een potje voor medische onkosten voor mijzelf, mijn zusje of broertje. Die zijn vaak ziek.

Is er veel concurrentie tussen de fotografen?
‘’Ja, we krijgen elke maand een mailtje met een lijst hoeveel kaarten iedereen verkocht heeft. Ook worden maandelijks onze beste foto’s geselecteerd, en elke drie maanden horen we welke foto tot ansichtkaart is verkozen. Telkens weer onwijs spannend.”

Wat fotografeer je het liefst?
“Ik houd van landschappen en natuurfoto’s. Mijn favoriete foto is die van een wereldbol met handen eromheen. Ik nodigde mijn vrienden uit op het Fair Mail kantoor en heb daar op het dak de foto gemaakt. Binnen no time had de rest van de groep ook een foto gemaakt met handen die een wereldbol vasthouden. Na-apen gebeurt veel in onze groep. We gaan dan in een kring zitten waarna de leiding vraagt wie het idee bedacht heeft.”

Heeft het fotograferen voor Fair Mail je leven veranderd?
‘’Jazeker. Ik kan op eigen benen staan. Ik betaal mijn eigen schoolgeld en heb Engels leren spreken. En natuurlijk leren fotograferen.”

En nu?
“Ik wil politieman worden. Er is veel corruptie in ons land en dat wil ik veranderen. Anderen moeten niet dezelfde problemen in hun leven tegenkomen als ik.”

Fair Mail verkoopt sinds 2006 ansichtkaarten in Europa met foto’s van kansarme Indiase en Peruaanse jongeren. Van een kaart gaat 50 procent van de opbrengst terug naar de jongere die de foto gemaakt heeft, en 50 procent gaat terug in het bedrijf.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons