Klimaatverandering maakt ons agressiever

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Klimaatverandering leidt niet alleen tot geopolitieke conflicten maar verhoogt ook de kans op geweld tussen individuen. Dat is de conclusie van een nieuwe analyse door het gezaghebbende Amerikaanse National Bureau of Economic Research.

Eerder kwam er in de Verenigde Staten veel kritiek uit conservatieve hoek op een onderzoek dat waarschuwde dat de klimaatverandering tegen het einde van deze eeuw tot 22.000 extra moorden en zelfs 180.000 meer verkrachtingen zou leiden in de VS. De onderzoekers werd paniekzaaierij verweten.

Maar een nieuw, omvangrijk literatuuronderzoek door het gezaghebbende National Bureau of Economic Research wijst in dezelfde richting: de klimaatverandering leidt tot een significante stijging van het risico op geweld tussen personen. De wetenschappers van de gezaghebbende instelling baseerden zich op 55 bestaande wetenschappelijk studies over het onderwerp. Ze concentreerden zich op conflicten tussen individuen zoals huiselijk geweld, verkeersagressie, moord en verkrachting.

Temperatuur
De conclusie is duidelijk, stellen de onderzoekers: zowel droogte, veranderende neerslagpatronen als temperatuur hebben een significante invloed op geweld. “Na analyse van de 55 onderzoeken stellen we vast dat de afwijkingen van de gematigde temperatuur en neerslag systematisch het risico op conflict doen toenemen, en dat met een gemiddeld effect dat statistisch erg relevant is”, schrijven ze.

Vooral de stijgende temperatuur heeft een invloed, waarschuwt de instelling. “We stellen vast dat temperatuur veruit het grootste gemiddelde effect heeft: elke graad stijging naar warmere temperaturen doet het interpersoonlijke conflicten met 2,4 procent toenemen en conflicten tussen groepen met 11,3 procent.”

Het effect is voor verschillende regio’s in de wereld anders, zegt medeauteur Marshall Burke van de Universiteit van Stanford in de krant Washington Post. In Afrika kan er voor elke graad Celsius dat de temperatuur stijgt een toename van het geweld met 20 procent volgen, terwijl diezelfde temperatuurstijging in de VS tot een geweldstoename van 1 procent leidt.

Meer conflict
De Amerikaanse wetenschappers richten zich op geweld tussen personen, maar duidelijk is dat de klimaatverandering ook de conflicten tussen groepen zal doen toenemen, zegt het VN-klimaatpanel (IPCC).

Onder meer voedsel- en watertekorten, extreme hitte en overstromingen zullen spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen op scherp stellen. Tegelijk zijn samenlevingen die getroffen worden door dergelijke gewelddadige conflicten minder goed in staat om zich aan te passen en zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, waarschuwt het IPCC.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons