De huizen in Europa hebben in 2050 geen gasketel meer, maar een gevel die zonne-energie opvangt en stroom levert aan het net. Vrachtauto's rijden op waterstof. Op zee staan enkele honderden windparken.
Door onder meer deze maatregelen is het klimaatprobleem over dik veertig jaar onder controle, schetst het Energie Onderzoekcentrum Nederland (ECN) in zijn gisteren gepubliceerde Energievisie. En ook de levering van – betaalbare – energie is zo veiliggesteld.
Ambitieuze doelstelling
In het scenario van ECN wordt de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 60 procent teruggebracht. "Voldoende om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken", zegt directievoorzitter Ton Hoff. Daarbij moet de energiebesparing in Europa circa 1,5 procent per jaar zijn. Dat lijkt weinig, maar het gaat om een verdubbeling van de huidige terugdringing van de behoefte aan energie. Hoff: "Overheid, bedrijven en burgers zullen de handen ineen moeten slaan. De doelstelling is ambitieus, maar niet onrealistisch."
In 2050 zijn olie en gas nog slechts goed voor een heel klein deel van de energiebehoefte in Europa. Daardoor hoeft Europa niet meer bang te zijn dat de Russen de gaskraan dichtdraaien of dat Arabische landen geen olie meer leveren.
Wind, zon en biomassa
Ruim een derde van de energievoorziening komt dan voor rekening van wind, zon en biomassa. In het vrachtvervoer worden biobrandstoffen een belangrijke energiebron, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van het milieu of de voedselproductie.
Lees verder bij Trouw