Klimaatafspraak Apec op de tocht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De leiders van de 21 landen rondom de Stille Oceaan zullen zeer waarschijnlijk geen handtekening zetten onder de milieuparagraaf van de slotverklaring van hun top.

Gisteren kwamen de experts van de Apec-landen, waaronder de Verenigde Staten, China en Rusland een tekst overeen. Daarin wordt op voorstel van gastheer Australië gesteld dat het energieverbruik in het blok in 2030 met 25 procent moet zijn teruggebracht.

Leiders van een aantal landen hebben voorafgaande aan de top die dit weekeinde in Sydney wordt gehouden, al gemeld dat zij geen tekst accepteren waarin cijfers staan.AppleMark

Zo heeft de Canadese premier Stephen Harper gisteren gezegd: "We zijn nog niet zover dat er doelen worden gedicteerd."

Afspraken op mondiaal niveau
Verwacht wordt dat ook China en Indonesië concrete doelen niet zullen accepteren. Zij vinden dat het maken van afspraken geen zaak is voor een regionaal blok, maar een kwestie is die op mondiaal niveau moet worden afgewikkeld, onder regie van de Verenigde Naties. Dat is overigens ook de stelling die veel milieuorganisaties betrekken als het gaat om het gevecht tegen de opwarming van de aarde. Ook Japan heeft al aangegeven dat een slotverklaring slechts globale afspraken moet bevatten en geen concrete doelen.

Mocht de conceptslotverklaring worden uitgekleed, dan is dat een gevoelige slag voor de Australische premier Howard. Die hoopt met een milieuparagraaf iets te doen aan het Australische imago. Zijn land staat internationaal niet echt bekend om zijn grote zorgen over het milieu. Ook de VS zullen teleurgesteld zijn over een uitgeklede verklaring. De grootste vervuiler ter wereld wenst, als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen, wel afspraken te maken over verminderd energieverbruik, maar wil zich niet binden aan concrete cijfers over de reductie van broeikasgassen.

Lees meer bij Trouw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons