Klimaat grootste zorg burgers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dat blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor 2007, een onderzoek dat door stichting iNSnet is gestart. Een vergelijking met vorig jaar toont dat de bezorgdheid over de klimaatsverandering snel is toegenomen. Piekeren over economie en werkgelegenheid Afvalemmer1doen veel minder mensen. Het onderzoek is verricht in april en mei, dus voordat de onzekerheid over de financiële markten en de economie vorige maand weer volop de kop opstak.

Zorgen
Ondervraagden mochten op een lijst met tien kwesties één onderwerp aangeven dat hen het meeste zorgen baart. Het klimaat kwam met 18 procent bovenaan. Veiligheid in de wereld (17) en in Nederland (12) scoren ook hoog. Integratie van nieuwkomers blijkt juist voor relatief weinig mensen de grootste zorgen op te leveren. Net als vorig jaar worden de kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs, alsook de armoede, belangrijker gevonden.

Het jaarlijkse onderzoek is vooral bedoeld om te zien of Nederlanders warm lopen voor duurzaamheid. Dat blijkt het afgelopen jaar plotseling sterk te zijn toegenomen. Volgens een woordvoerder van SenterNovem, dat namens het ministerie van economische zaken duurzaamheid moet propageren, is dat mede te danken aan Al Gore. De vroegere Amerikaanse vicepresident trok een jaar geleden ook in Nederland veel aandacht met zijn boek en film over de snelle klimaatverandering 'Een ongemakkelijke waarheid'. Maar volgens SenterNovem zijn de meeste mensen zich vooral zorgen gaan maken door de voelbare veranderingen in het klimaat in Nederland zelf: de recordzomer van vorig jaar, gevolgd door de zachte winter en het hete voorjaar.

Lees verder bij Trouw

iNSnet

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons