Kleine organisaties opgelicht via Pay Pal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een aantal kleinschalige ontwikkelingsorganisaties is de dupe geworden van fraude via PayPal. Dat kwam aan het licht in een recente uitzending van het TROS-programma Opgelicht. Malafide donateurs beloven geld te storten, maar via een truc weten ze de rekening van de organisatie te plunderen. Een van de slachtoffers is het Brabantse echtpaar Dorothe en Wim van…

Een aantal kleinschalige ontwikkelingsorganisaties is de dupe geworden van fraude via PayPal. Dat kwam aan het licht in een recente uitzending van het TROS-programma Opgelicht. Malafide donateurs beloven geld te storten, maar via een truc weten ze de rekening van de organisatie te plunderen.

Een van de slachtoffers is het Brabantse echtpaar Dorothe en Wim van Dijke. Na een werkbezoek aan Gambia richtten ze stichting Seig op, om scholen te bouwen en te onderhouden.  In de uitzending vertelt het echtpaar hoe ze werden benaderd door een gulle gever, die beloofde om 1500 euro te storten. Het bedrag zou worden overgemaakt via PayPal, een online betaaldienst. De donateur wil echter eerst een proefstorting doen met twee kleine bedragen. Het echtpaar vindt dat vreemd, maar gaat akkoord en bericht de donateur zodra de bedragen binnen zijn. Vervolgens merken ze dat er 7.500 euro van de rekening is verdwenen.

Bij PayPal kun je een account openen die is gekoppeld aan je bankrekening. Om te checken of het rekeningnummer klopt, stort PayPal eerst twee kleine bedragen van een paar cent. Wanneer de nieuwe gebruiker laat weten welke bedragen zijn overgemaakt, dan activeert PayPal de account.

De oplichter vond de naam en het rekeningnummer van stichting Seig op internet en opende daarmee een account bij PayPal. PayPal stortte daarop twee bedragen ter controle. Via een smoes kreeg de oplichter van het echtpaar Van Dijke te horen welke bedragen dat waren. Vervolgens kon deze de account activeren en voor duizenden euro’s artikelen kopen via internet.

Meerdere kleine goede doelen-organisaties zijn op deze manier opgelicht. Op de website van PayPal staan tips om deze fraude te herkennen. Het bedrijf heeft de organisaties het geld terugbetaald.

http://www.opgelicht.nl/dossiers/detail/3856/


Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons