Kinetische energie bij je hamburger?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Onderweg van de kassa naar het uitgifteluik waar de hamburgerfans hun dubbele Whopper krijgen, rijden klanten van de hamburgerketen door een gedeelte van de drive in waarbij de bodem is bekleedt met metalen platen die op en neer bewegen. Deze kinetische energie, ook wel bewegingsenergie genoemd, kan worden gebruikt om plug-in hybride of elektrische auto’s op te laden waardoor auto’s zichzelf min of meer van energie voorzien.

 

bkSchone energie
“Meer dan 150.000 auto’s rijden jaarlijks door onze vestiging. We bedachten dat het geweldig zou zijn om de kinetische energie die dat met zich meebrengt, in schone energie om te zetten.” Dat zegt Andrew Paterno, mede-eigenaar van 12 Burger Kings in de staat New York tegen website Greentech. Daarbij werkt hij samen met New Energy Technologies die de proef onderzoekt op haalbaarheid. Voorlopig zal de opgewekte energie in twee etappes dagelijks worden terug geleverd aan het stroomnet. Als de pilot slaagt, wil energieleverancier New Energy de proef met de MotionPower-technologie, zoals de nieuwe methode heet, gaan uitbreiden. Beide partijen geven toe dat het nog wel een tijd kan duren voordat de energie effectief opgeslagen en gebruikt kan worden.

 

Hoe profiteert fastfoodgigant Burger King zelf van het systeem? Critici van beweren dat de hamburgerketen beter haar eigen energieverbruik eerst onder de loep kan nemen. Bijvoorbeeld de plantaardige olie hergebruiken, zonnepanelen op het dak te installeren of de vrachtwagens die het concern voor het transport gebruikt minder CO2 laten uitstoten. Toch zien zij de test als het begin van een bewustwordingsproces als het gaat om energiebesparing en alternatieve energiebronnen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons